– Plutselig står det fem personer rundt meg. En av dem holder ei sprøyte

Britt Joramo (43) har opplevd å bli tvangsinnlagt fire ganger. – Det bryter ned selvtilliten din, sier hun, og krever at helsevesenet reduserer tvangsbruken.

Britt Joramo i Bodø i interesseorganisasjonen "We shall overcome"

MANGE TRAUMER: Britt Joramo har en bipolar lidelse, og har opplevd å bli tvangsinnlagt hele fire ganger.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Den 43 år gamle Bodø-kvinna glemmer aldri den traumatiske opplevelsen i møte med helsevesenet. Hun ble hentet med politibil og tvangsinnlagt på skjermet avdeling.

– Jeg ble plassert innestengt på et rom, helt alene. Plutselig står det fem personer rundt meg, og en av dem holder ei sprøyte. De tar tak i meg, presser meg ned på gulvet og tvangsmedisinerer meg. Etter at sprøyta er satt forlot de meg der – helt alene, forteller Britt Joramo (43).

– Folk blir redde

Joramo har en bipolar lidelse, og har opplevd å bli tvangsinnlagt hele fire ganger på det psykiatriske sykehuset i Bodø. I dag er hun aktiv i interesseorganisasjonen «We shall overcome», som jobber mot bruk av tvang i psykiatrien.

– Tvang er veldig nedverdigende. Det bryter ned selvbildet ditt, sier hun til NRK.no.

Joramo mener tvang brukes altfor ofte.

– Man trenger ikke være farlig for seg selv eller andre for å bli utsatt for tvang. Det er nok at man har en oppførsel som folk rundt en ikke forstår eller blir redd for.

Hentet i politibil

Flere omtalte saker har den siste tiden endt med psykiatrisk behandling for drapsmannen.

Bruk av tvang i psykiatrien er tre ganger høyere i Tromsø enn i Bodø. Det viser ny studie fra Helse Nord.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Joramo snakker gjerne i media om sine egne opplevelser, selv om det er vanskelig. Første gangen hun ble tvangsinnlagt ble hun hentet hjemme i politibil og kjørt til Legevakta.

– Det er en forferdelig skremmende opplevelse. Du klarer ikke å forklare hvordan du tenker og har det, og derfor blir du kjørt til akuttpost.

Og aller verst er det med tvangsmedisinering.

– Mange opplever det som det verste overgrepet. I verste fall kan tvang føre til at en person som blir utsatt for tvang gir opp livet sitt, sier Britt Joramo.

Og selv om Bodø har hyggelige tall sammenlignet med Tromsø når det gjelder tvangsbruk – så har Britt Joramo hatt svært negative opplevelser:

– Det er fortsatt sårt og krenkende for meg, sier hun.

En av fire utsettes for tvang

jan norum

Fagdirektør Jan Norum i Helse Nord.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Mer enn hver fjerde pasient som er innlagt på psykiatrisk sykehus i landsdelen utsettes for en eller annen form for tvang – og verst er det i Tromsø.

– På alle områdene som tvangsinnleggelser, tvangsmedisinering, skjerming og tvangsmidler som reimer brukte Tromsø tvangsmidlene tre til fem ganger oftere enn i Bodø, opplyser fagdirektør Jan Norum i Helse Nord.

Nå vil helseforetaket lage en handlingsplan for å få ned bruken av tvang og finne ut hvorfor tvang brukes mye mer i Troms og Finnmark.

Britt Joramo er glad at Helse Nord nå tar tak i problemet:

– Mange har samme opplevelsene som meg. Derfor må tvang bare brukes når det er helt nødvendig.

Bruker tid istedenfor tvang

Bodø-kvinna har hatt sine negative opplevelser på akuttavdeling i hjembyen. Men siste gang hun var innlagt der opplevde hun oppholdet som mye mer positivt.

– Det viktigste er at helsepersonell bruker tid i stedet for tvang. De tok seg tid til bygge tillit. Samtaler er den beste løsninga for psykiatriske pasienter, mener hun.

Et lovverk som betyr strengere krav ved bruk av tvang er nå ute til høring. Det er Joramo glad for.