Har ikke råd til å bruke splitter nye sykehjemsplasser

Dårlig økonomi i Bodø kommune gjør at nye sykehjemsplasser ikke kan brukes. – Dette må vi prioritere. Det er vår jobb som politikere, sier Rødt i bystyret.

Sølvsuper, Bodø

Nesten en fjerdedel av rommene på det nye helse- og velferdssenteret Sølvsuper vil stå ubrukt på grunn av stram kommuneøkonomi.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Bodø kommune skal stramme kraftig inn på pengebruken. Nå saumfares budsjettene på jakt etter 100 millioner kroner som kan kuttes. I kommunens internavis kommer det frem at 100 millioner kroner tilsvarer 160 årsverk.

– Av et total budsjett på 3,7 milliarder er det ikke dramatisk. Men det må gå ut over antall ansatte. Bodø kommune som all offentlig virksomhet utgjør lønnskostnadene mellom 70-80 prosent, sier rådmann Rolf Kåre Jensen i Bodø kommune.

Kutter i helse

For befolkningen i Bodø skulle det nye helse- og velferdssenteret Sølvsuper bli det nye flaggskipet i eldreomsorgen. Men når dørene åpnes vil 19 rom bli stående tomme.

–Bare for å åpne de 19 plassene snakker vi om en plass mellom 15 og 20 millioner. Og å finne de pengene er ikke gjort i en fei, sier varaordfører Tom Cato Karlsen.

Planen er at de tomme rommene skal tas i bruk i årene frem mot 2016. Det er ikke godt nok for de ansatte.

– Det er trasig for de som sitter i køen og de pårørende, og min appell til politikerne er at de finner løsning slik at vi kan ta i bruk plassene, sier Tor Erlend Nordhuus, hovedtillitsvalgt for Norsk sykepleierforbund Bodø.

(saken fortsetter under videoen)

Bodø kutter 160 årsverk

Bodø kutter 160 årsverk

...og barnehager

Helse og skole er to områder hvor kommunen har mange ansatte. Det er allerede bestemt at 12 stillinger kuttes i barnehagesektoren i år og neste år.

– Det har vært uro. Noe resignerer og tenker at det går over, mens andre er redde for at de skal miste jobben, sier hovedtillitsvalgt Mona Eilertsen i Delta i Bodø kommune.

Bodø kommune har gjort store investeringer, blant annet i nytt kulturkvartal. Økte rentekostnader får deler av skylda fra rådmannen for kuttene som nå kommer. Men han lover at de ansatte skal bli hørt.

– Vi har gode prosesser med organisasjonene. Forhåpentligvis skal vi klare det uten oppsigelser, sier rådmann Rolf Kåre Jensen.

Trang økonomi

Bakgrunnen til disse kuttene er at Bodøs kommuneøkonomi ikke er i balanse. En av grunnene til dette er store investeringer i Stormen kulturhus som koster 1,2 milliarder kroner.

– Vi registrerer jo at selv om kulturhuset Stormen ikke står klar på over et år er de allerede i gang med å ansette folk der allerede nå, sier Synne Bjørbæk, bystyrerepresentant for Rødt.

Hun mener denne kultursatsingen står i grell kontrast til hvordan man behandler

– På Sølvsuper som snart skal tas i bruk ansetter man ikke så mange som trengs for å få til full drift. Plasser som skulle ha blitt brukt kommer til å stå tomme ved oppstart, sier Bjørbæk.

Varaordfører Tom Cato Carlsen er enig i at helse må gå foran kultur.

– Det kommer ikke til å bli i min periode vi har full drift ved Stormen kulturhus om vi ikke har full drift på sykehjemmene, sier varaordfører Tom Cato Karlsen.