Hopp til innhold

Tar i bruk radar i Hercules-søk

Forsvaret skal bruke radar for å finne deler som er begravd i snøen etter flyulykken der et Hercules-fly styrtet torsdag og fem offiserer omkom.

Det svenske politiets identifiseringsgruppe fortsatte søndag sine undersøkelser på havaristedet i Ke

SØKER I RASOMRÅDET: Det svenske politiets identifiseringsgruppe fortsetter sine undersøkelser på havaristedet i Kebnekaise i dag.

Foto: ROGER VIKSTRÖM / SCANPIX

Et femtitalls personer og spesialtrente hunder vil søke i fjellområdet i Kebnekaise i dag. Fem personer omkom da militærflyet styrtet.

Lederen for den norske delen av havarikommisjonen, Per Egil Rygg, sier de vil forsøke å bruke radar for å finne deler som er begravd i snøen.

– Vi har testet radaren for å se ned i snøen, og det ser ut til at det går greit. Så det er mulig at vi får det integrert inn i søksrutinene våre, og det kan skje innen kort tid, sier Rygg.

Jobber på isbre

Flyet kjørte inn i fjellveggen like ved toppen på Kebnekaise. Rett nedenfor er det en isbre. Det er her letemannskapene jobber.

– Vi har fått kartlagt stedet ganske godt, og har god oversikt over havaristedet. Men det er et lite tilgjengelig område, og et er ekstreme forhold, og sånn sett er det et veldig krevende arbeid, sier Rygg.

Det er gått flere skred i området, og vrakdeler og de omkomne ligger begravet i store snømengder. Politiet gjør hele tiden funn av levninger, med god hjelp av spesialtrente politihunder.

I løpet av tirsdag er det ventet at fire nye søkehunder skal komme til Nikkaluokta.

To av hundene er opplært til å lete etter omkomne mennesker.

Fjellklatrere

Tirsdag kommer det fjellklatrere og en alpin fjellredninggruppe som skal delta i søket. Det svenske heimevernet vil også delta, sammen med politi og svensk og norsk militærpersonell.

Stenger av området

Anna-Lena Hesse

Kommunikasjonssjef Anne-Lena Hesse i Norrbotten-politiet.

Foto: Polismyndigheten i Norrbotten

Svensk politi sperrer av Kebnekaise-området i Nord-Sverige helt til 15 april. Dette gjøres primært for at politiet skal få jobbe i fred.

– Det er også skredfare i området. Men nå skal politiet få jobbe i fred, sier sier kommunikasjonssjef Anna-Lena Hesse ved politiet i Norrbotten.

Arbeidet etter ulykka med Hercules-flyet vil kunne dra ut i tid. Men svensk politi tror ikke avsperringen av ulykkesområdet vil påvirke høyfjellsturismen i stor grad.

– Det er et område over fjellstasjonen i Kebnekaise som er avsperret, og etter det vi har fått informasjon om kommer det ikke til å ha altofr stor påvirkning av turismen i området, sier Hesse.

Kebnekaise fjellstue

Kebnekaise fjellstue tirsdag morgen: Politiet sperrer av området over fjellstuen.

Foto: stfkebnekaise.com

Høysesong

Snart er det høysesong for fjellturismen i området, og det er først og fremst turene til toppen av Kebnekaise som kan påvirkes.

Generalsekretær Magnus Ling i den svenske turistforeningen håper de så fort som mulig kan bruke fjellet igjen.

– Nå øker trykket på stasjonen, siden våren er interessant og sommeren erenda mer populær. Men vi har en god dialog med politiet om hvordan vi kan sperre av området, samtidig som vi kan bruke fjellet igjen så fort som mulig, sier Ling.

Flyr som normalt

De tre gjenværende Hercules C-130J-flyene vil fra tirsdag operere normalt.

– Flyene har aldri vært satt på bakken. Det er avdelingen som har blitt satt på bakken, sier Oberst Diedrik Willem Kolff som er sjef for 135 luftving og sjef for Gardermoen flystasjon til Aftenposten.