Hopp til innhold

Tar et oppgjør med makten i Bodø: – Jeg kan ikke lenger sitte og være stille

Kun få dager før lokalvalget tar Senterpartiets Ingrid Lien et kraftig oppgjør med Bodø-ordfører Ole Hjartøy og flertallssamarbeidet hun selv er en del av.

Senterpartiets Ingrid Lien

– Det har utviklet seg en kultur i Bodø som leder bort fra demokratiet, mener Senterpartiets toppkandidat i Bodø, Ingrid Lien.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Valglogo

I 2011 var Senterpartiets toppkandidat Ingrid Lien med på å få innsatt Ole Hjartøy som ordfører i Bodø, gjennom samarbeidsavtalen med Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Nå, fire år senere, er ikke Lien lenger sikker på at hun valgte rett. Den sittende posisjonen har skapt en kultur hun ikke vil være bekjent av, og Lien mener det er et demokratiunderskudd i Bodø kommune.

Det har haglet med beskyldninger om kameraderi, lukkede prosesser og bystyrevedtak som endres, uten at de folkevalgte som Lien er informert.

– Det har utviklet seg en kultur som leder bort fra demokratiet, konkluderer Lien, som er leder for organisasjonsutvalget i Bodø.

  • Ordfører Hjartøy avviser kritikken, se tilsvaret hans lenger ned i saken.

– Kan ikke være stille

Det er striden rundt driftsmodell for kulturhuset «Stormen» og avsløringene i Avisa Nordland om mulig privatisering av Bodø bydrift som gjør at Sp-toppen nå tar bladet fra munnen. For mange avgjørelser blir fattet uten at bystyret får si sin mening, hevder Lien.

– Jeg mener vi har sett for mange tilfeller av avgjørelser som blir tatt utenfor politisk kontroll. Det har toppet seg i det siste og da kan ikke jeg sitte og være stille. Jeg sitter selv i flertallssamarbeidet, men jeg vil ikke bli tatt til inntekt for sånne prosesser. Alt som rokker ved demokratiske prosesser gjør meg opprørt, rett og slett, sier hun.

Savner diskusjon i politiske organer

Hun etterlyser en kultur som er mer åpen og savner mer diskusjon i de politiske organene.

– Dette er politiske verksteder hvor man kommer frem til gode løsninger som man kan enes om. I stedet har vi fått en skarp deling mellom opposisjonen og posisjonen. Mange avgjørelser blir tatt med minst mulig flertall og da vet vi at halvparten av bystyret ikke er enig, og denne halvparten representerer veldig mange innbyggere i Bodø.

– Ordføreren nedprioriterer oss

Lien tar samtidig et oppgjør med ordfører Ole Hjartøy fra Høyre. Hun hevder han har vært fraværende på de faste møtene mellom de fem partiene og har nedprioritert samarbeidet.

– Personlig opplever jeg at ordføreren har nedprioritert disse møtene. Vi har hatt fast møtetidspunkt hver mandag morgen, men ofte er han ikke til stede fordi det er noe annet som er viktigere.

– Kan du fortsette det nåværende samarbeidet etter valget?

– Vi utelukker ingenting, men vi må få mer gjennomslag for vår politikk.

Har jobbet mye utenfor byen

Ordfører Ole Hjartøy innrømmer at han ikke alltid har vært på plass på møtene, men sier at Høyre alltid har vært representert og påpeker at han selv har deltatt såfremt det har vært mulig.

– Er det noe jeg har prioritert, så er det samarbeidet vi har hatt i posisjon. Samtidig er det slik at den viktigste jobben til en ordfører, utover det å styre det politiske Bodø, er å være en ambassadør på bortebane – særlig mot nasjonale myndigheter.

– Det har tatt mye tid. Samtidig har vi oppnådd store resultater ved at vi nå blir sett av nasjonale myndigheter på en helt annen måte enn tidligere. «Ny by, ny flyplass» og flere andre viktig prosjekt har ikke kommet av seg selv.

Vil snakke sammen

Ordføreren sier han er opptatt av at alle lover, regler, avtaler og retningslinjer skal overholdes, og synes det er beklagelig at man har en situasjon hvor det hevdes at det er et demokratisk underskudd i kommunen.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i dette. Men alt kan bli bedre. Vi kan samarbeide med alle, men da må vi i alle fall snakke ut om dette, sier Hjartøy.

Ordfører Ole Hjartøy i Bodø

Ordfører Ole Henrik Hjartøy (H) kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Lien.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK