– 8-åringen begynte å gråte da han fikk vite hva som stod i brevet

Asylbarn tas nå ut av skolen for å sendes til nye mottak på andre siden av landet. Åtte år gamle Benjamin fra Afghanistan hadde første skoledag i Mosjøen i går. Nå må han igjen flytte.

Benjamin og lillebroren hans

De to brødrene Baleh (5) og Benjamin (8) fra Afghanistan bor i dag på asylmottaket i Mosjøen. Nå skal de sendes til et nytt mottak. Det er usikkert hvor lenge de må bli der og om åtteåringen får begynne på skole igjen.

Foto: Privat

I tre måneder har afghanske Ziba Rahimi og de to sønnene på fem og åtte år bodd på asylmottaket i Mosjøen. I går hadde åtteåringen sin første skoledag på den lokale skolen.

– Han var veldig glad for å endelig kunne begynne på skolen og bli kjent med de andre barna, sier Rahimi.

Men skolehverdagen i Mosjøen blir ikke så langvarig som familien hadde håpet. Nå har de fått brev fra UDI om at de skal sendes til Vestleieren i Kirkenes.

– Sønnen min begynte å gråte da jeg forklarte han hva som sto i brevet. Han har akkurat blitt kjent her og vil ikke flytte igjen.

Totalt 15.000 asylsøkere skal intervjues av UDI, noe som skal skje ved de store mottakene i nord og sør, deriblant Vestleiren i Finnmark.

Der kan de bli boende i flere måneder, før de får vite om de får bli eller ikke.

– Mange av mødrene gråter og sover dårlig om natten. Vi er veldig bekymret og lei oss for at barna ikke får fortsette på skolen, sier Rahimi.

Ikke skoletilbud ved nytt mottak

Gruppeleder for Venstre i Vefsn kommune, Carola Karl Urvik, er kritiske til at asylsøkerne skal sendes til en ny leir for å intervjues der.

– At man tar barna ut av skolen for å sende dem til et nytt mottak på andre siden av landet, er urimelig. Barn som har vært på flukt trenger trygghet. Det må jo være mye mindre ressurskrevende om UDI kan intervjue asylsøkerne der de er, undrer Venstrepolitikeren.

Urvik peker på at flere kommuner har brukt ressurser på å etablere et undervisningstilbud til asylbarna, som nå ikke er til noen nytte.

– Mange av asylbarna ved Storskog har krav på skolegang. Dette kan være en utfordring, særlig for en liten kommune. Hvorfor i alle dager vil UDI da sende enda flere mennesker til dette isøde?

Ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen, kan bekrefte overfor NRK at kommunen foreløpig ikke har kommet til en løsning med Hero og UDI om når barna i leiren skal bli tilbudt skoletjeneste.

Asylsøker, Mosjøen, Belah (5)

Belah (5) er yngst av de to brødrene. Han har stått på venteliste for å starte i barnehage i Mosjøen. Nå sendes han, storebroren og moren til et nytt mottak på andre siden av landet.

Foto: Privat

– Den mest effektive metoden

Hanne Jendal er direktør for asylavdelingen i UDI. Hun sier det å samle asylsøkerne i store mottak, er den mest effektive måten å behandle søknadene.

– Jeg ser at det kan være litt kronglete for noen av disse barnefamiliene, men akuttmottakene var aldri ment til å være steder der asylsøkerne skulle bo over lengre tid.

– Er det mindre ressurskrevende å gjøre det på denne måten?

– Vi er opptatt av å ha en så effektiv saksbehandling som mulig. Det vil også korte ned ventetiden til asylsøkerne.

Hanne Jendal er leder for asylavdelingen i UDI

Hanne Jendal er direktør for asylavdelingen i UDI. Hun sier det å samle asylsøkerne i store mottak, er den mest effektive måten å behandle søknadene og at det vil korte ned saksbehandlingstiden for asylsøkerne.

Foto: UDI