Hopp til innhold

Nordland tapte slaget om gigantplattformen

Verdens største oljeplattform i sitt slag blir ikke satt sammen i Nordland. – Vi er fryktelig skuffet, sier ordfører.

Plattform på Aasta Hansteen-feltet

Den nye Spar-plattformen på Aasta Hansteen-feltet vil være den første på den norske kontinentalsokkelen. Rådhuset i Oslo blir ganske stusslig i forhold.

Foto: Aker Solutions

På Helgeland sto de klare. Drømmen om arbeidsplasser og milliardinvesteringer i forbindelse med sammenstillingen av Aasta Hansteen-plattformen var en våt drøm.

Men i dag ble det kjent at Statoil heller vil sette sammen plattformen på Stord i Hordaland.

– Vi spilte en Champions League-finale mot Stord, men den kampen tapte vi, sier en svært skuffet ordfører Bård Anders Langø i Alstahaug til NRK.no.

Det var store verdier som sto på spill. Aasta Hansteen og Polarled (gassrørledningen fra Aasta Hansteen til Nyhavna i Møre og Romsdal) innebærer totalt en investering i størrelsesorden 55–60 milliarder kroner.

Å sette sammen plattformen ville dermed kunne gitt store gevinster for næringslivet på Helgeland.

Krever ringvirkninger

Langø har i dag sendt ut en pressemelding sammen med fylkesråd Tomas Nordvoll og ordførerne i Dønna og Leirfjord. Skuffelse er det sentrale ordet. Sammenstillingen kunne ha gitt omkring 1000 arbeidsplasser, mener de.

– Dette er en stor jobb som ville satt Helgeland og Nordland virkelig på kartet som en ny bastion innenfor olje- og gassnæringa i Norge, skriver de.

Alstahaug-ordføreren legger ikke skjul på at han nå krever at Statoil skaper andre ringvirkninger.

– Det er ingen tvil om at det fortsatt bygges i sør. Vi greier ikke å trekke leverandørindustrien nordover. Sånn kan det ikke fortsette i all framtid. Hvis vi snakker om utviklingen i Norskehavet, som er vårt område, krever vi store ringvirkninger fra oljeselskapene, sier han.

(artikkelen fortsetter under)

Aasta Hansteen til Aukra

Aasta-Hansteen-feltet ligger omtrent ligger omtrent 320 kilometer vest for Bodø. Den 480 kilometer lange rørledningen Polarled skal koble gassen fra Aasta Hansteen-anlegget i nord til prosessanlegget på Nyhamna i Aukra.

Foto: illustrasjon / NRK

– Prisen ble avgjørende

Ifølge Statoil var det pris og risiko som til slutt ble avgjørende.

– Vi satte i gang prosjektet med visshet om at det fantes to gode og egnede på Vestlandet, men vi ønsket likevel å se på muligheten for å sammenstille plattformen i nord. Når vi nå har landet på at Sandnessjøen ikke er et alternativ, så skyldes det at det ble en høyere kostnad og at risikoen forbundet med gjennomføring var for stor. Sandnessjøen ville vært et nytt sted for et sånt prosjekt, og da øker risikoen, sier Torolf Christensen som er ansvarlig for prosjektutbyggingen av Aasta Hansteen.

Totalt sparer Statoil 160 millioner kroner på å sette sammen plattformen på Stord. Ordfører Langø mener det beløpet er så lite at det ikke burde ha vært avgjørende i et så stort prosjekt, men Christensen i Statoil mener det motsatte.

– 160 millioner kroner er mye penger. Vi jobber med et prosjekt som i utgangspunktet har marginal økonomi. Fokuset på kostnader er stort i hele bransjen, og for Statoil sin del hadde vi ikke råd til å sammenstille i Sandnessjøen, sier han.

– Ringvirkningene er på plass

Christensen har likevel forståelse for at skuffelsen nå er stor på Helgeland. Men det finnes lyspunkter, mener han.

– Det som er det positive er at vi har funnet ut at Sandnessjøen ikke har tekniske eller naturlige begrensninger for å kunne sammenstille en så stor plattform. Det er noe å ta med seg for Sandnessjøen. Vi har kvalifisert dem og det kan de putte på CV-en for fremtidige oppgaver, sier han.

Ringvirkningene Nordlandspolitikerne krever, mener Statoil allerede er på plass.

– Aker bygger bunnrammen til Aasta Hansteen i Sandnessjøen, Subsea 7 fabrikkerer sugeanker hos Momek og sementbelegget til gassrøret blir produsert på Mo. Det viser at det allerede er ringvirkninger. Men vi jobber fortsatt hardt for at det skal bli enda flere.

Han understreker også at forsyningsbasen plasseres i Sandnessjøen og helikopterbasen i Brønnøysund.

Verdens største

Aasta Hansteen-funnet ble oppdaget i 1997. Det ligger om lag 300 kilometer nordvest for Sandnessjøen. Forventet oppstart er i fjerde kvartal 2016.

Gassfunnet på Aasta Hansteen-feltet var tidligere kjent som Luva. Det ble omdøpt på kvinnedagen og fikk navnet til forfatter og samfunnsdebattant Aasta Hansteen.

Den nye Spar-plattformen på Aasta Hansteen-feltet vil være den første på den norske kontinentalsokkelen. Den vil også være også verdens første Spar-plattform med lagringskapasitet for kondensvann, såkalt Belly-Spar.

Liv Signe Navarsete forteller om feltet på Sps landsmøte.
Fredag vedtok Stortinget å føre gassen frå Aasta Hansteen-feltet i røyrleidningen Polarled til Nyhamna.