NRK Meny
Normal

Tapte mot Terra-meglerne

Terra-kommunene tapte slaget om meglernes private eiendeler.

Nordlands-ordførere

SLIKKER SÅRENE: Ordførerne i de fire Terra-kommunene tapte det første slaget. Nå vurderer de neste steg i kampen mot Terra-gruppen.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Oslo tingrett har slått fast at de åtte kraftkommunene som er involvert i Terra-skandalen ikke har rett til å kreve arrest i de to Terrameglerne sine eiendeler.

-  Mine klienter er veldig glade og lettet, sier advokat Bjørn Stordrange til NRK. Han representerer både Anders Opstad og Harlad Norberg.

Les hele kjennelsen fra Oslo byfogdembete her!  

 - Gapte for høyt

Stordrange er ikke overrasket over kjennelsen:

- Den var som forventet. Kommunene gapte veldig høyt når de gikk for fotsoldatene - de underordnede meglerne som var lojale ansatte i Terra.

Ikke ute etter privatpersoner

Hemnes-ordførern Kjell Idar Juvik er ikke enig i at kommunene gapte for høyt.

- Utgangspunktet var aldri å ta privatpersoner. Dette var første steg i arbeidet med å få tilbake verdiene vi har tapt. At de får beholde eiendelene, betyr ikke nødvendigvis at de får medhold, sier han.

Går videre

Nå skal de ordførerne vurdere neste steg.

- Vi vurderer nå andre tiltak. Saken har uansett avdekket mye viktig informasjon, ikke minst hva Terra-gruppen visste. Det blir nyttig informasjon i den videre sdaksgangen mot Terragruppen og eierne, sier Juvik.

Tok arrest

Terra-meglerene Knut Anders Opstad og Harald Nordberg sammen med sine advokater

VANT FRAM: De tidligere Terra-meglerne Anders Opstad og Harlad Norberg.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

I desember bestemte Tønsberg tingrett at kommunene kunne ta arrest i Opstads personlige eiendeler. Men i denne saken fikk ikke mekleren uttale seg. Saken ble derfor videresendt til Oslo byfogdembete for ny behandling. Her ble også saken mot Norberg behandlet.

Smuler igjen

De totalt åtte kommunene som er involvert i Terra-skandalen har varslet at de kommer til å gå etter flere av Terra-toppenes private formue for å få tilbake noe av det som er tapt.

De fire nordlandskommunene Rana, Narvik, Hemnes og Hattfjelldal ligger an til å tape 380 millioner kroner. De fire andre - Bremanger, Vik, Haugesund og Kvinesdal - ligger i ulik grad an til tap.

Saksomkostninger

I tillegg må kommunene betale 257.775 kroner i saksomkostninger til hver av de to meklerne. Avgjørelsen fra Oslo byfogdembete kan påkjæres til lagmannsretten.