Tapper pappas visakort for å spille

Det er kort vei mellom avhengighet av dataspill og kriminalitet, advarer ekspert.

World of Warcraft

GODT UTVALG: World og Warcraft har 14 millioner abonnenter verden over.

Foto: THOMAS LOHNES / AFP

- Spillavhengighet hos ungdom fører ofte til kriminalitet, sier klinisk sosiom Turid Susegg.

Stadig flere ungdommer blir psykisk syke av internettbaserte rollespill.

I noen av spillene kreves det at man kjøper ekstra utstyr til rollefigurene, dersom man skal komme på høyere nivåer i spillet. Og da belaster de foreldrenes visakort uten samtykke.

Les også: Alvorlig syke av rollespill på nett

Tapper pappas visakort

- Når "World of Warcraft"-spillere skal opp på et høyere nivå må de ofte skaffe seg virtuelle hjelpemidler eller et ekstra "liv" for å komme seg videre i spillet. De tar penger fra foreldrene sine for å betale, sier Susegg.

En undersøkelse gjort av Synovate for Kompetansesenter for Rus og avhengighetsproblematikk, viser at 1 av 3 ungdommer som er spurt mener at tida de bruker på rollespill på internett går ut over dagliglivet.

Video nsps_upload_2009_2_3_7_36_40_877.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Blir syke av dataspill

Søker hjelp

Spesialistkonsulent ved Øst-Norsk kompetansesenter for avhengighetsproblematikk, Finn Gylstrøm, sier stadig flere ungdommer spiller rollespill på nettet.

- Samtidig utvikles det stadig nye spill. En del av spillene er laget slik at man må drive på nærmest døgnet rundt, fordi man er avhengige av andre, sier Gylstrøm.

Flere og flere foreldre ringer hjelpelinjen, fordi de synes ungene deres har et usunt forhold til rollespill på internett.

- De fleste ringer angående pengespill og pokerspill. Så er det dette med nettspill som kommer som nummer to. Da er det særlig "World of Warcraft" som utmerker seg som et spesielt farlig spill, sier Gylstrøm.

Du kan søke hjelp hos hjelpelinja for spilleavhengige på Telefonnummer 800 800 40 eller gå inn på nettsida www.hjelpelinjen.no