Hopp til innhold

Taper store beløp på å sende fisk til Kina

Mens islendingene videreforedler fisken sin selv, sender Norge den til Kina. Nå krever flere at mer fisk må behandles i Norge.

ICELAND-FINANCE-BANK ICELAND-FINANCE-BANK

Islandsk fiskebåt utenfor Reykjavik. Island behandler mye mer av fisken sin enn det Norge gjør.

Foto: OLIVIER MORIN / AFP

– De siste fem årene har eksporten av rundfrossen torsk fra Norge økt med 467 prosent. Nå mener jeg vi må rope et varsko. Dette er ei dårlig forretning, sier Øyvind Arne Jensen, daglig leder i Blæst, som eksporterer klippfisk til Portugal.

Norsk fiskerinæring velger å sende torsken til Kina for videreforedling. På Island bearbeider de fisken selv for å tjene mer penger.

– Tidligere har vi sendt fisken vår til behandling i England eller andre steder i Europa. Det har vi sluttet med fordi vi ikke tjener så mye på det som å prossessere fisken selv, sier Thorstein Hilmarsson i det islandske fiskeridirektoratet.

Endret regelverket

Sagaøya har tatt flere grep for å få behandlet mer av fisken selv.

– For to år siden endret vi kvotereglene. Fram til da kunne man eksportere hel fisk til markeder i England og Tyskland, uten at den ble regnet som en del av kvoten til båten. Det er det slutt på nå, sier Hilmarsson til NRK.

Torsk

I neste måned kommer en utredning med forslag til hvordan en kan bli like flinke med torsken som islendingene.

Foto: Scanpix / SCANPIX

I neste måned kommer en utredning med forslag til hvordan en kan bli like flinke som islendingene. Men Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) frykter det vil ta lang tid før det vil bli bearbeidet mer fisk i Norgen.

– For aktørene i Norge er det like lønnsomt i dag å sende den til Kina som å bearbeide fisken i Norge. Her er vi nødt til å se på hvilke tiltak som må til, sier direktør for industri i FHL, Sverre Johansen.

– Island har vært bevisst på å få mer bearbeiding, og fått gode resultater, sier han.

Bør eksportere mer fersk fisk

Island eksporterer 200 000 tonn fisk i året, langt mindre enn Norge. Hilmarsson tror det kan være en forklaring på hvorfor de behandler så mye mer av fisken selv.

– Vi ønsker å få mest mulig penger ut av hvert kilo, og ser på hvordan vi kan få det til. Høy kvalitet er folk villig å betale for, sier Thorstein Hilmarsson.

Ifølge Jensen ble det i fjor eksportert 88 000 tonn rundfrossen fisk fra Norge. Han mener Norge må fokusere på å eksportere mer ferskfisk.

– Vi klarer aldri å behandle all fisken som kommer på land, men vi klarer langt mer enn vi gjør i dag Får man på land en fersk fisk, så må den behandles i Norge og det blir et høykvalitetsprodukt. Får man på land en frossen fisk, kan den behandles over hele verden, sier Øyvind Arne Jensen.