Næringslivet langs kysten kan tape flere milliarder kroner på Pan Fish-aksjer. Likevel sier ordfører i Dønna, Anne Sofie Mathiesen, at det er viktig at folk langs kysten kjøper aksjer i kyst-næringer. Mathisen eier selv aksjer i Pan Fish, og hun gikk inn for å sikre at også nordlendinger er eiere i et selskap som er viktig i fiskerinæringen.
Stup
Totalt er det nesten fire millioner aksjer i Pan Fish i fylket, og Mathisen håper aksjeeierne har råd til denne nedturen. For to år siden var aksjene verdt 13 milliarder kroner. I dag er de verdt under 200 millioner kroner. I Nordland sitter det også mange med store eierandeler i Fjord Seafood, som er i samme situasjon som Pan Fish. Aksjekursene stuper, og på papiret har mange tapt millioner.
97 øre
Mathisen er blant de 321 bedriftene og personene i Nordland som er eiere i Pan Fish. Den største aksjonæren i Nordland har 798.000 aksjer, og er den 32. største eieren i selskapet. Etter all sannsynlighet er aksjene kjøpt for mye mer enn de 800.000 kronene de er verdt nå. Mandag var en Pan Fish-aksje helt nede i bare 97 øre i verdi. Den har vært over 70 kroner.
- Taper mye
Fisker og kjøpmann Tor Hansen fra Tromøya utfor Tromsø er en av mange langs kysten som har tapt penger på aksjene i oppdrettsgiganten Pan Fish. NRK har undersøkt lista over aksje-eierne i Pan Fish. Den viser at oppdrettere, fiskere og fiskeri-selskaper har en stor del av aksjene i Pan Fish. Aksjonærene i Pan Fish er spredt langs hele kysten med Ålesund, Bergen og Oslo som de tre største akjsonær-miljøene. Bedrifter og enkeltpersoner innenfor fiskeri- og havbruksnæringa taper derfor betydelige beløp på Pan Fish-aksjene, sier aksjemegler Rolf Otto Hansen i Sparebank1.
Opptur
Professor i økonomi ved Handelshøgskolen i Bodø, Odd Jarl Borch, håper de som har satset millioner, også har råd til nedturen. Borch mener også det er bra at nordlendinger er eiere i et selskap som Pan Fish, som har stor betydning i norsk fiskerinæring. Og har man råd til nedturen, kommer nokså sikkert oppturen.