Hopp til innhold

Takserte først - bød etterpå

Først satte takstmannen takst på huset, - så bød han på det. – Ikke slik det skal være, sier direktøren i Norges TakseringsForbund.

Arne M.Støbakk

STRIDER MOT ETISKE RETNINGERLINJER: Adm.direktør i Norges Takseringsforbund, Arne M.Støbakk, er kritisk til takstmannens adferd.

Foto: Faskimile/Norges takseringforbund

En takstmann i Mosjøen får krass kritikk av sin egen bransjeorganisasjon, Norges takseringsforbund, etter at han deltok i budrunden på et hus han selv hadde taksert.

– Det strider helt klart mot mot våre etiske retningslinjer. Både selger og andre kjøpere skal føle seg trygge på at huset de byr på har en riktig takst, sier administrerende direktør i Norges TakseringsForbund, Arne M. Støbakk.

Han forteller at de ytterst sjeldent hører om denne type hendelser, men at det skjer.

– Det vi som oftest frykter i den sammenheng, er at takstmannen skal ha satt taksten for lavt, vel vitende om at han vil by på eiendommen. I dette tilfellet kan det se ut som det motsatte har skjedd. Uansett blir noen lurt, sier Støbakk.

Samboer med megleren

For i tillegg til at takstmannen selv bydde på huset han hadde taksert, var takstmannen samboer med eiendomsmegleren som solgte huset sentralt i Mosjøen i 2008.

Selskapet som til slutt fikk tilslaget på eiendommen hevder takstmannens bud bidro til at prisen på huset økte med 160.000 kroner.

Selskapet Enduro Eiendom, som var i budkrig med takstmannen, mener takstmannen hadde en økonomisk interesse av å presse opp prisen slik at samboeren fikk en høyere fortjeneste av salget.

Nå krever de at dette beløpet blir tilbakebetalt, skriver Helgeland Arbeiderblad.

– Ikke krav på erstatning

Advokat Knut Jullmstrø, som representerer takstmannen og firmaet Helgeland Byggekontroll som søksmålet er rettet mot, mener Enduro eiendom ikke har krav på erstatning.

– Det er ingenting i Helgeland Byggekontroll atferd som kan begrunne en erstatning til motparten, sier Jullumstrø, som ikke vil ytdype saken nærmere.

Heller ikke Norges TakseringsForbund er sikre på om takstmannens adferd har brutt noen juridiske regler og derfor kan bli dømt.

– Det er først og fremst de etiske reglene som er brutt. Men selv om det ikke nødvendig er et direkte lovbrudd, stiller vi oss kritiske til denne type rolleblanding, sier Støbakk.

I september kommer saken opp i retten.