Hopp til innhold

Første gang på over 20 år at Norge dropper verdensutstillingen

Siden 1992 har Norge deltatt på alle hovedutstillingene til EXPO. Men til tross for at tørrfisk og Querinis reise til Røst løftes fram under neste års verdensutstilling i Milano, takker Norge nei til invitasjonen. – Vi ser ingen grunn til å snu i saken, sier Næringsdepartmentet.

Kronprins Haakon under verdensutstillingen i Shanghai

Her er kronprins Haakon under verdensutstillingen i Shanghai i 2010. I bakgrunn skimtes daværende næringsminister Trond Giske. Til neste års verdensutstilling har Norge takket nei til å delta.

Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko

I går fortalte NRK at Norge har takket nei til å delta på neste års verdensutstilling i Milano, der blant annet tørrfisk og den italienske adelsmannen Querinis reise til Røst på 1400-tallet vies plass.

Nå viser en gjennomgang NRK har gjort av de siste års verdensutstillinger, også kalt EXPO, at Norge har deltatt på samtlige hovedutstillinger siden 1992. Det er altså første gang på over 20 år at Norge nå avviser en invitasjon om å bidra til verdensutstillingen.

Amund Drønen Ringdal

Stassekretær Amund Drønen Ringdal sier manglende sponsorstøtte fra næringslivet er årsaken til at departementet har takket nei til invitasjonen.

Foto: Regjeringen

Bare i 2008 takket Norge nei til å delta under den såkalte B-utstillingen i Zaragoza i Spania, som er en mindre omfattende utstilling.

– Står fast ved avgjørelsen

– Det er sant at Norge har en tradisjon for å delta på verdensutstillingen. Det er en fin måte å markedsføre norsk næringsliv, men ved utstillingen til neste år har vi ikke mulighet til å delta, sier Amund Drønen Ringdal i Nærings- og fiskeridepartementet.

Departementet begrunner avgjørelsen med manglende sponsorinteresse fra næringslivet og sier det foreløpig ikke er noe som tilsier at de vil snu i saken.

– Vi ser ingen grunn til å snu i denne saken på nåværende tidspunkt. Det ble gjennomført en omfattende høringsrunde i denne saken i fjor og Stoltenberg-regjeringen besluttet at Norge ikke skal delta. Den avgjørelsen støtter vi, såfremt næringslivet selv ber oss om å vurdere saken på nytt.

Tørrfiskprodusenter rister på hodet

Neste års utstilling har bærekraftig mat som et hovedtema og det er i den forbindelse at Quernis reise til Røst på 1400-tallet og tørrfisken vies plass, både under Biennalen i Venezia og verdensutstillingen i Milano samme år.

Den verdensberømte utstillingen er ventet å trekke til seg rundt 20 millioner besøkende over en halvårsperiode og så langt har 144 land meldt sin ankom. I går kalte professor Allan Sande Norges avvisning for «tragikomisk».

Også flere tørrfiskprodusenter i Lofoten er oppgitt over at Norge ikke deltar.

– Jeg vil ikke kalle det spesielt komisk, men derimot meget tragisk. Jeg forstår overhodet ikke avgjørelsen. Fiskerinæringen er Norges nest største eksportnæring og tørrfisk spiller en betydelig rolle i den sammenhengen. Departementet er helt på villspor etter mitt skjønn, sier Arne Marthisen, som er tørrfiskeksportør på Værøy.

(artikkelen fortsetter under)

Lofoten 20130809.

LØFTES FRAM: Tørrfisk fra Lofoten og Querinis reise til Røst på 1400-tallet er løftes fram i forbindelse med hovedtemaet 'Feeding the planet - energy for life' under verdensutstillingen i Milano til neste år.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Bedre å bruke pengene på bedre måter

Norges sjømatråd er blant organisasjonene som i forkant av departementets avgjørelse vurderte en eventuell deltakelse under verdensutstilling.

– Vi har et begrenset budsjett i Italia og kom fram til at vi får mer igjen ved å rette midlene direkte inn mot det italienske markedet, sier kommunikasjonsdirektør Christian Chramer, som viser til at Norges sjømatråd deltar på en rekke andre arrangementer i Italia for å markedsføre norsk tørrfisk.

Christian Chramer er kommunikasjonsdirektør i Eksportutvalet for fisk.

Kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd, Christian Chramer, sier det er snakk om flere millioner kroner i sponsormidler for å delta under EXPO.

– Å skulle gå inn i EXPO er svært kostbart. De største sponsorene bruker minst 10 millioner kroner som et grunnbeløp. Vi har vært positive til å bidra med et mindre beløp i et spleiselag med flere aktører, men samlet sett syntes det ikke som om det var tilstrekkelig interesse i norsk næringsliv for å ha en norsk paviljong i Italia. I dialog med norsk sjømatnæring har vi derfor vurdert at de tre millionene vi totalt har for tørrfisk i Italia vil kunne brukes mer hensiktsmessig på andre aktiviteter enn å investere i selve Expoen.

Også Nordland fylkeskommune har takket nei til å bidra.

– Vi er for små til å kunne gå inn i et slikt prosjekt alene, sa fylkesråd for næring, Arve Knutsen, til NRK i går.

Stille fra Innovasjon Norge

Innovasjon Norge sier de var involvert i høringsrunden i form av at de leverte en rapport med beskrivelse av ulike kostnadsscenarioer i forbindelse med en eventuell deltagelse på EXPO 2015, men organisasjonen kom ikke med noen generell anbefaling om deltakelse.

Innovasjon Norge ønsker heller ikke gi noen nærmere kommentar om at Norge ikke deltar og skriver følgende i en e-post til NRK.

Det er Nærings- og fiskeridepartementet som avgjør norsk deltakelse på verdensutstillinger. Dersom Norge skal delta, er det sannsynlig at Innovasjon Norge får prosjektansvaret, slik vi hadde ved Expo 2010 i Shanghai og i 2012 i Yeosu i Sør-Korea. Det fikk vi som et oppdrag fra daværende Nærings- og handelsdepartementet. Siden det samme departementet også er vår største eier og oppdragsgiver, er det også de som må vurdere og kommentere Norges forhold til verdensutstillingen i Milano.

(artikkelen fortsetter under)

Italy Prince Harry Prince Harry

Prins Harry besøkte i mai den britiske paviljongen som skal åpnes under EXPO i Milano i 2015.

Foto: Riccardo De Luca / Ap

– Vil uansett bety god reklame for Norge

Italienske Andrea Vergari er prosjektleder for den delen av utstillingen som skal handle om tørrfisk og Querinis reise. Han sier det er flere grunner til at de valgte å løfte dette temaet.

– Tørrfisk er et fantastisk produkt som kan lagres over lengre tid uten behov for kjøling. I en verden med en stadig voksende befolkning tror vi tørrfisk kan være en del av løsningen. Hvis vi antar at Pietro Querini var den første som tok med seg Røst fra Lofoten, mener vi dette henger fint sammen med det overordnende temaet som handler om bærekraft og ernæring, sier Vergari.

Han sier han respekterer Norges avgjørelse om å ikke bidra til utstillingen.

– Denne utstillingen vil uansett bety mye god reklame for Norge. Vi skal få til en flott utstilling, med eller uten Norge som samarbeidspartner, sier Vergari.

  • Se klipp fra da Norge arrangerte verdensutstillingen i 1914
Video 3ef4ad1b-2cb4-4867-bcdd-360086ccbc70.jpg