Sylvi Listhaug kommer til Bodø for å møte flyktninger

Statsråden skal blant annet møte flyktninger som har gjennomført kurs i norsk og samfunnsfag og fått seg jobb i Norge.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) besøker Bodø mandag 8. august.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Ordfører Ida Pinnerød ser frem til statsrådbesøket og til å fortelle hvorfor det går så bra i Bodø.

– Det jeg er spesielt stolt av er arbeidet de frivillige har lagt ned. De har gjort mye for at vi har en god situasjon i kommunen og for at mange flyktninger føler seg godt mottatt når de kommer til Norge.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har bedt om at Nordland tar imot 1530 flyktninger i år, og kommunene har til sammen vedtatt bosetting av 1011 personer.

Ordfører Ida Pinnerød (ap) vil sørge for at et samisk språksenter etableres i kommunen hennes.

Ordfører i Bodø, Ida Pinnerød (Ap).

Foto: Sander Andersen / NRK

Bodø kommune ble bedt om å ta imot 140 flyktninger i 2016 og har vedtatt å bosette like mange.

– For oss er det viktig å formidle hva som skal til for å ta imot flyktninger på en god måte og hvordan vi kan jobbe godt med integreringen, sier Pinnerød.

Møter flyktninger som har fått seg jobb

Under dagsbesøket i Bodø skal Sylvi Listhaug møte flyktninger som har gjennomført introduksjonsprogrammet og fått seg arbeid, samt møte aktører som ønsker å drøfte etablering av integreringsmottak.

Statsråden skal også få vite mer om bosetting av enslige mindreårige i kommunen og møte flyktningeguider fra Røde Kors.

Nord-Norsk Mottakssenter driver asylmottak i hele Nord-Norge og har åtte mottak i Nordland. Administrerende direktør Are Skancke Andreassen skal også delta på møtet med Listhaug.

Are Skancke Andreassen

Are Skancke Andreassen fra Nord-Norsk Mottakssenter.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Jeg vil fortelle hva vi gjør som vi mener er riktig. Et godt samarbeid mellom oss og kommunene er nøkkelen for å lykkes med integreringen.

– Det blir veldig interessant å høre hva hun tenker om årene som kommer i bransjen vi jobber i, og så blir det helt sikkert noen gode diskusjoner underveis, sier Skancke Andreassen.

– Må bruke innspillene

Ordføreren i Bodø håper Listhaug lytter til hva som skal til for å ta imot enda flere flyktninger rundt om i landet.

– Vi får nok mange gode innspill fra henne. Men jeg kommer også til å si ifra om hva kommunene trenger. Kommuneøkonomien er avgjørende for at vi skal kunne gi gode tilbud til de som kommer til Norge, derfor er det viktig at hun tar dette med seg inn i budsjettarbeidet.

I november i fjor anmodet IMDi kommunene i Norge om å bosette over 18.000 flyktninger i 2016, inkludert over 4.000 enslige mindreårige.

De siste prognosene viser imidlertid at det er behov for å bosette 2.000 færre flyktninger i år. Prognosen for 2017 er også justert ned, fra 21.000 til 15.000 flyktninger. Kommunene vil i løpet av september få et nytt anmodningsbrev fra direktoratet.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Sylvi Listhaug i forkant av bodøbesøket.