NRK Meny
Normal

Sykler over 80 mil på tandemsykkel

Hvordan avslutte studenttilværelsen på en minneverdig måte? Det var spørsmålet Henriette Næss Ebbesen stilte seg etter to skoleår i Møre og Romsdal.

Sykler 80 mil på tandemsykkel

I går var de innom kommunene Sula, Ålesund, Skodje og Harem før de campet ved Dryne i Midsund kommune. – Rumpa er støl, men motivasjonen er på topp, sier Henriette.

Foto: Henriette Næss Ebbesen

I går startet hun på en 80 mil lang tur fra Møre Folkehøgskule i Ørsta mot sitt hjemsted på Vega, sammen med kamerat og trønder Håkon Roksvaag. På tandemsykkel.

– Da vi først fortalte om sykkelplanene våre, var det liten respons. Men da vi fikk tak i en tandemsykkel til 2500 kroner på Finn, ble responsen straks bedre, sier Henriette lattermildt på telefon fra Midsund i Møre og Romsdal.

Siden i går har de lagt ni mil bak seg, og har 10 mil igjen til Kristiansund. Om de kommer så langt i løpet av søndagen er uvisst, men de skal i alle fall gjøre et respektabelt forsøk.

– Vi har fått litt blandede reaksjoner. Noen synes dette bare er teit, mens andre har gitt oss tommelen opp og synes dette er kult. Mange tuter og ler av oss her vi sykler, men det er bare gøy.

Hysvær på Vega

Turen ender opp her, i vakre Vega på Helgelandskysten.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Følger kysten

De ønsker å unngå kø bak seg, og forsøker derfor å holde seg unna de mest trafikkerte veiene. I stedet satser de på å holde seg nært kysten, noe som byr på unike naturopplevelser.

Med seg i bagasjen har de det viktigste for en tilværelse utendørs. Telt, primus, sovepose, henger. Og vin, selvfølgelig, forteller de spreke 20-åringene lattermildt.

– Så langt har det gått overraskende bra, men vi har enda mange mil igjen. Det verste er nok rumpa, for det svir å sitte på et hardt sykkelsete i mange timer i strekk. Men vi gjør det vi kan for å holde humøret oppe, og har med oss en musikkspiller som er festet bakpå sykkelen.

80 mil på tandemsykkel

Litt ferge blir det også, når man reiser langs kysten.

Foto: Henriette Næss Ebbesen

– Hvem sitter foran?

Det bytter vi på. Utfordringen med å sykle på denne måten, er at den som sitter bak må stole på den som styrer. Og det er jo ikke alltid at man har helt kontroll, sier Henriette.

Framme rundt slutten av måneden

Hele turen håper de å legge bak seg i løpet av rundt ti dager. Det er ikke lov å bruke andre transportmidler enn sykkel, med unntak av buss gjennom Atlanterhavstunnelen, siden det ikke er lov å sykle der.

At værutsiktene i nord ikke er spesielt oppløftende, tar de to med knusende ro.

– Det blir det været det blir. I går opplevde vi hagl, snø og sol om hverandre. I dag har vi hatt sol hele dagen. Bare vi ikke får så mye vind, så går det nok greit. For motvind er det verste som finnes.

– Er det et politisk budskap bak dette stuntet også, i disse klimatider?

– Det er klart, at man sparer både penger og miljø ved å sykle, sier Ebbesen.

Laster kart, vennligst vent...