Sykkelekspert om årets Arctic Race: – Den tøffeste utgaven så langt

Mads Kaggestad mener profflagene har en tøff utfordring foran seg når de kommer til Nordland og Arctic Race of Norway i sommer.

Arctic race of Norway 2016
Foto: Arctic Race of Norway

– Jeg synes denne runden blir enda litt tøffere enn tidligere utgaver. Det er såpass tøffe stigninger at du har ikke sjans i sammendraget hvis ikke du har en motor og fysikk som takler oppoverbakker, sier Kaggestad til NRK.

Den fjerde utgaven av det nordnorske sykkeleventyret starter i Fauske 11. august, mens avslutningsetappen går fra Polarsirkelen til Bodø tre dager senere.

Kaggestad, som er TV2s sykkelekspert, tror det vil bli ganske tøft for spurtstjerner som Alexander Kristoff å vinne sammenlagt.

– De norske sjansene ble silt ut etter hvert som jeg så etappeoversikten.

Tror etappe tre blir avgjørende

Han trekker fram etappe tre som den viktigste. I løpet av de 160 kilometerne som skal sykles 13. august vil trolig totalseieren i årets ritt avgjøres.

Mads Kaggestad

Mads Kaggestad utelukker ikke at rittet i fremtiden kan komme til å rykke opp i det som nå heter WorldTour, hvor man er garantert å få med alle de 18 beste lagene i verden.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Etappen starter i Nesna, før hovedfeltet passerer to ganger igjennom Mo i Rana. Vinneren blir kåret på Korgfjellet, etter nærmere ni kilometer klatring med en gjennomsnittlig stigning på 6,3 prosent. Avslutningen på etappen er den høyeste målgangen i Arctic Race of Norway sin historie.

– Jeg synes også 1. etappe er veldig spennende. Også her har du en ganske tøff stigning der det garantert vil bli mye angrep, sier Kaggestad.

Han tror rittet generelt vil bli vanskelig å kontrollere, noe som åpner opp for mange offensive og spennende støt fra lagene.

– Hvor viktig er dette rittet blitt internasjonalt?

– Rittet har nest høyeste kategori på den internasjonale sykkelkalenderen, og det har mye å si. Dette er i ferd med å bli et veldig viktig sykkelritt for mange av de kjente sykkellagene.

Thor Hushovd - arctic race

Arctic Race of Norway blir i år arrangert i Bodø og på Helgeland.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Vind kan skape utfordringer

På spørsmål om hvilke forhold som vil kunne skape problemer for de internasjonale rytterne, trekker Kaggestad fram vinden langs kysten. Blir sommeren kald, kan også det skape visse akklimatiseringsutfordringer.

– Med en varm sommer i Europa, kommer det kanskje lag fra områder med opptil 40 varmegrader. Er det da kjølig i Nord-Norge, kan disse rytterne komme til å føle seg tunge og slitne.

Han tror likevel ikke temperaturene vil by på de altfor store utfordringene.

Det er fine veier, generelt relativt småkupert, noe vind langs kysten. Men dette er type utfordringer som profesjonelle ryttere er vant med.

Mads Kaggestad

Russisk etappe?

I fjor stilte til sammen tolv Tour de France-lag i Nord-Norge, da Rein Taaramäe sikret seg sammenlagtseieren. I år kan publikum med stor sannsynlighet få se enda flere av sykkelkanonene, skal vi tro daglig leder i Arctic Race of Norway, Knut-Eirik Dybdal.

– Vi har ikke fått noe bekreftet fra noen lag, men interessen for de invitasjonene vi har sendt ut har vært større enn noen gang, sier han.

Neste år håper arrangørene på etapper i Russland og på Svalbard.

Vi har allerede vært i to møter i Russland, hvor vi blant annet har sett på mulige etapper og hvordan vi kan løse ting.

Knut-Eirik Dybdal