Sykepleiere oppfordres til boikott

- Ansatte i helsevesenet tvinges til å ta til takke med deltidsstillinger, og det er ren utnyttelse av folk.

Sykepleiere
Foto: Åse Liserud / Scanpix

Det sier lederen i Nordland sykepleierforbund, Johnny Ødegård.

Mer enn halvparten av sykepleierstillingene i kommunehelsetjenesten i Nordland er deltidsstillinger.

Nå oppfordrer Ødegård sykepleierne til å la være å søke på småstillingene.

- Dersom alle kunne si nei til å jobbe deltid og be om å få en full stilling, så ville det kanskje være et press som er så stort at etterhvert så må arbeidsgiver gi seg, sier Ødegård.

Boikott

Han har sett seg lei på at sykepleierne tar til takke med stillingsbrøker det ikke går an å leve av, og synes de bør boikotte kommuner som bruker småstillinger.

Slik ønsker Ødegård å tvinge kommunene til å utlyse mest heltidstillinger.

Men kommunene har dårlig råd, og sparer penger på at sykepleierne i deltidstillinger fyller opp helgene. Situasjonen er uholdbar, mener Johnny Ødegård.

- Det som er galt er blant annet at de får en lønn som det ikke går an å leve av, i tillegg er dette er en utnyttelse av kompetent personell i forhold til at de kan leies inn på den tiden de har til overs når arbeidsgiver kun trenger det, sier Ødegård.

Helgejobbing

Rana er en av kommunene i Nordland som har mange småstillinger. Noen sykepleierne går i 12 prosent stilling, det vil si at den faste jobben består av vakter annen hver helg.

For et par år sien ble 17 småstillinger utlyst ved Mjølan sykehjem, og kommunen måtte tåle mye kjeft.

Men enda brukes småstillinger, og det gjør at sykepleierne alltid må være på jakt etter ekstravakter, forteller tillitsvalgt i Rana, Trude Skotnes.

- Da kan kan man bli oppringt klokken sju om morgenen med spørsmål om man kan komme på jobb klokken halv åtte, de kan ringe kvart på tre for å høre om man kan komme kvart over tre, og det er ikke alltid like enkelt hvis man har familie og unger som skal plaserer både her og der, sier Skotnes.

Skotnes er lite begeistret for den løsningen Rana har funnet på problemet. De tilbyr mer enn 50 prosent stilling, men da under forutsetning at sykepleieren jobber annenhver helg.

- Vi føler jo at det er å gå bakover i tiden, hvorfor skal ikke vi som arbeider i helsesektoren også få lov til å kunne jobbe mindre i helgene og få lov til å ha en forutsigbar fritid med familie og barn, spør Skotnes.