NRK Meny
Normal

Sykehustopp gikk på sviende nederlag – trekker seg

Administrerende direktør Per Martin Knutsen i Helgelandsykehuset fikk ikke støtte hos styret, og trakk seg overraskende fra toppjobben i dag. – Å lande en sykehusstruktur er krevende, sier han.

Fra styremøtet i Helgelandssykehuset

Administrerende direktør Per Martin Knutsen ved Helgelandssykehuset trekker seg. Her fra styremøtet i Mosjøen i dag.

Årsaken er at styret i Helgelandssykehuset i dag vedtok at Hemnes og Leirfjord fortsatt skal være alternative lokaliseringssteder for nytt sykehus på Helgeland.

Styret gikk dermed imot innstillingen fra direktøren og rapporten fra Sykehusbygg som begge mener at Leirfjord og Hemnes skal ut.

– Det er ingen dramatikk i dette. Det har vært en god prosess i styret, selv om vi ikke er enige om konklusjonen. Nå finner jeg det naturlig at andre drar prosjektet videre, sier den avtroppende direktør Per Martin Knutsen på en pressekonferanse like etter styremøtet i Mosjøen i dag.

– Det er viktig nå at vi enes og ha et felles perspektiv på framtiden. Å legge ned sykehus på Helgeland er en krevende øvelse. Da må det ligge enighet til grunn, legger han til.

Styrelederen overrasket

Styreleder Frode Mellemvik i Helgelandssykehuset visste ikke noe om Knutsens beslutning på forhånd.

– Nei, dette kom overraskende på meg også. Jeg har ikke klart å tolke prosessen slik at han kunne komme til å gi seg. Men jeg har stor respekt for hans beslutning.

– Jeg tror vi skal få dette til uten Per Martin. Han har dessuten tre måneders oppsigelsestid, og vil bidra framover. Prosjektet går sin gang, og vi må gå nye runder med Hemnes og Leirfjord, legger han til.

Nå skal vedtaket i styret ut på høring, og fristen er satt til 1. september.

Slo alarm om prosessen

I dag ble det kjent at 26 fagfolk i og utenfor Helgelandssykehuset slår alarm rundt prosssen for nytt sykehus. De mener det helsefaglige innholdet i et nytt sykehus er kommet helt i bakgrunnen.

– Vi sitter som gisler i arbeidsgruppene, uten reell mulighet til påvirkning. Det har kun vært fokus på tekniske ting som reiseavstander, geografi og rekutteringsmuligheter den siste tida, heter det i oppropet frafagfolkene.

På pressekonferansen etter styremøtet, kommenterte toppsjefen utspillet til arbeidsgruppene.

– Det skal være takhøyde for uenighet, men kritikk må være saklig. De som har skrevet brev bruker kraftige ord, og jeg har ikke sett noe faktagrunnlag for utspillet deres. Det er mer basert på følelser. Det er krevende, sier Knutsen.

Bitter sykehusstrid

 Administrerende direktør Per Martin Knutsen ved Helgelandssykehuset.

– Det er beklagelig at noen oppfatter at de ikke blir hørt, sier administrerende direktør i Helgelandssykehuset Per Martin Knutsen.

Foto: Frank Nygård / NRK

Bakgrunnen er arbeidet som Helgelandssykehuset er i gang med for å se på en fremtidig struktur, som kan innebære at dagens tre sykehus blir omgjort til et stort akuttsykehus.

Styret i Helgelandssykehuset skulle i dag ta stilling til om hvilke alternativer som skal sendes ut på høring. Sykehusbygg som har laget rapporten, mener Hemnes og Leirfjord som alternative lokaliseringssteder ikke holder mål, mens de tre byene Mo i Rana, Mosjøen, og Sandnessjøen fortsatt er med.

Flere i styret tok i dag til orde for at det er for tidlig å ta ut Hemnes, og Leirfjord. I tillegg viste flere til at ett samlet fagmiljø ønsker ett stort sykehus er den beste løsningen, men at dette ikke kan ligge i ytterkanten av Helgeland. Dette taler for at Hemnes og Leirfjord fortsatt må være med.

– Tidlig i prosessen

– Vi må huske at vi enda er tidlig i prosessen, og at mange av de sakene som påpekes enda ikke er en del av prosessen, men noe vi kommer tilbake til. Det er egentlig nå jobben starter, og at noen føler de ikke blir hørt er ikke bra. Det må vi endre på hvis vi skal lykkes med arbeidet, sa Per Martin Knutsen.

Også styreleder Frode Mellemvik påpeker at man fortsatt er tidlig i utredningen av fremtidens sykehusstruktur på Helgeland.

– Vi må få til en best mulig struktur, og da må vi ta oss god tid, sier han.

Mellemvik mener administrasjonen har gjort en god jobb, og mener utredningen som sykehusbygg gjør at vi kan ta noen riktige skritt videre.