NRK Meny
Normal

Sydenvarmen fortsetter i nord

Men NVE advarer mot flom på Østlandet, opplever Nord-Norge rekordvarme. – Vi ser ingen slutt på finværet i nord, varsler meteorologen.

Strandliv i Lofoten

Sydentemperaturer i nord: Her har Kjersti Bjerklund Grønås rømt på en strand i Vestvågøy i Lofoten.

Foto: Kjersti Bjerklund Grønås

– Det fine varmet været gjelder for hele Nord-Norge. Det er omtrent ikke en eneste sky å se på satellittbildet her oppe, sier meteorolog Bård Fjukstad ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Kontrasten er stor til Sør-Norge, hvor NVE har sendt flomvarsel for store deler av Østlandet i dag.

– Været er helt klart best i nord, og vi har temperaturer langt over 20 grader de fleste stedene, sier Fjukstad.

I formiddag meldte Meteorologisk Institutt på Twitter at temperaturen i Svolvær i Lofoten i går nådde rekordnivå, med 27,2 grader. Det er det varmeste som noen gang er målt der.

Laster Twitter-innhold

Tror på tropenetter

I natt var temperaturen aldri under 20 grader flere steder i Nord-Norge, blant annet i Bodø, hvor laveste målte temperatur var 20,0 grader. Statsmeteorologen i Tromsø tror på flere varme netter i nord.

– Nattetemperaturen er avhengig av mange lokale forhold, så den er det vanskeligere for oss å spå. Men jeg er ganske sikker på at vi kommer til å få tropenatt et eller annet sted i Nordland.

Foreløpig er det ikke snakk om noen rekordvarme, men allerede i formiddag hadde temperaturen passert 25 grader en rekke steder.

– Det varmeste vi registrerte i går var på Drag i Tysfjord, hvor det var over 29 grader. Vi har en stasjon på Tjøtta i Alstahaug som viste over 30 grader, men den er vi litt usikre på. Vi må kontrollere målestasjonen før vi er helt sikre på at det faktisk var så varmt, sier Fjukstad.

Gutt stuper i havet

Det varme været i Nord-Norge vil fortsette ut i neste uke, varsler Meteorologisk Institutt.

Foto: Aud Værnes

Varmt minst en uke til

Om vi skal tro meteorologene i Tromsø er det ingen grunn til å pakke bort solkremen riktig ennå. Varmebølgen som har slått inn over Nord-Norge vil vare til langt ut i neste uke - minst.

– Det varme været vil holde seg fremover, og da mener jeg hele denne uken og godt ut i neste uke også. Vi ser ingen slutt på det fine været, og det er spesielt Helgeland som ligger an til å få en lang periode med godt og varmt vær fremover.