Hopp til innhold

Sydde igjen munnene sine

I fortvilelse over asylavslaget, sydde iranerne Hamid og Hogang igjen munnene sine. Nå håper de på en reaksjon fra UDI.

Asylsøkere i Narvik sultestreiker

SULTESTREIKER: Med gjensydde munner sultestreiker de to iranske asylsøkerne Hamid (t.v.) og Hogang på Skistua asylmottak i Narvik.

Foto: Torje Kosmo Karlsen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

De to sultestreikende asylsøkerne ved Skistua asylmottak i Narvik sydde igjen munnene sine for to dager siden. Ved hjelp av en vanlig synål i tredd tråd, stakk de to iranske asylsøkerne hull gjennom leppene. Tre store sting holder munnen sammen. De vil heller dø enn å bli sendt hjem til Iran.

– Vi er livredde for å bli sendt tilbake. Det er bedre å dø her. I Iran blir vi jaget og drept, sier de via tolk til avisen Fremover.

Iranske asylsøkere i Narvik sydde igjen munnen

SULTESTREIKER: Iranske Hamid har sydd igjen munnen sin i protest mot UDI.

Foto: Torje Kosmo Karlsen
Iranske asylsøkere i Narvik sydde igjen munnen

SULTESTREIKER: Iranske Hogang har sydd igjen munnen sin i protest mot UDI.

Foto: Torje Kosmo Karlsen

Begge iranerne er med i den grønne bevegelsen, som er motstandere av den sittende presidenten Mahmoud Ahmadinejad.

De er skuffet over at norske myndigheter ikke vil gi dem beskyttelse.

– Vi trodde vi var trygge i Norge, sier Hamid til avisen.

For to uker siden kom avslaget hans, mens Hogang fikk sitt avslag for et halvt år siden. De har vært i Norge i 16 og 20 måneder.

UDI nekter å snakke med dem

Asylmottaket er i full beredskap etter den dramatiske demonstrasjonen.

– De har forklart at de ønsker å komme i dialog med UDI. Derfor har vi tatt kontakt, men UDI ønsker ikke å gå i dialog, sier mottaksleder Arnt Ole Andreassen ved Skistua asylmottak til NRK.no.

Regionleder i UDI, Bjørn Fridfelt sier at det finnes andre måter å komme i dialog med det offentlig på, enn å sy igjen munnen og gå til sultestreik.

– Vi forholder oss ikke til disse asylsøkerne og deres sultestreik og ser på det som et ønske om å få tatt opp saken sin. De har fått behandlet saken sin både i UDI og utlendingsnemnda og avslaget er gitt og det er der saken står.

Asylsøkerne sitt ansvar

NETT-TV:

Video Sydde munnen i protest

Det er ikke første gang at UDI region nord opplever sultestreik blant asylsøkerne, sier Fridtfelt.

– Det er ikke saker som UDI forholder seg til, det er et ansvar som den enkelte asylsøker selv må bære. Og så er det opp til lokalt helsevesen å vurdere når liv og helse står i fare og man må gripe inn med tvang.

Det er første gang noen tyr til så drastiske virkemidler ved asylmottaket.

– Vi overvåker helsesituasjonen til de to asylsøkerne. Alle de kommunale instansene i kommunen er informert, både helsesøster og kommunelege, sier mottakslederen.

Fikk kritikk

Skistua asylmottak

Skistua asylmottak i Narvik.

Foto: Dan Klausen / NRK

Nylig søkte to iranske diplomater om politisk asyl i Norge etter å ha sagt opp sin stilling ved ambassaden i Brussel. Dermed har tre iranske diplomater i Europa hoppet av for å bli med i opposisjonsbevegelsen mot president Mahmoud Ahmadinejad. Siden den islamske revolusjonen i 1979 har tilsammen 20 iranske diplomater hoppet av og søkt om politisk asyl i Europa.

De to asylsøkerne i Narvik reagerer på at det bare er diplomater som får politisk asyl.

– Man må være en spesiell person. Slike som oss kastes rett ut, sier Hogang.

På vegne av over 50 land kritiserte Norge nylig situasjonen for menneskerettighetene i Iran i FNs menneskerettighetsråd.

Den felles uttalelsen ble gitt i forbindelse med at det er ett år siden det omstridte presidentvalget i Iran. I uttalelsen vektlegges særlig den voldelige maktbruken, fengslingene og henrettelsene etter valgprotestene. Det kreves også at det gjennomføres en uavhengig gransking av myndighetenes håndtering.

Asylsøkere sultestreiker - sydde igjen munnen

- Vi vil heller dø enn å reise tilbake til Iran, sier de to asylsøkerne.

Foto: Torje Kosmo Karlsen