NRK Meny
Normal

Swingte seg til VM-seier

Dobbel medalje til Fauske og trippel norsk i VM i Boogie Woogie på hjemmebane i Norge.

Det norske paret på toppen av pallen under premieutdelinga i Molde lørdag kveld.

Det norske paret på toppen av pallen under premieutdelinga i Molde lørdag kveld.

Foto: Bjørnar Solvoll

Thomas Kildal Jacobsen og Sunniva Myrvang fra Fauske ble nummer to i VM i Swing Boogie Woogie, lørdag kveld. I tillegg ble tidligere Fauske-danser Thorbjørn Solvoll Urskog og Flora Bochereau verdensmestre i voksen-klassen.

Verdensmesterskapet i Boogie Woogie ble arrangert i Molde med i alt 140 dansere fra 14 nasjoner representert.

LES OGSÅ: VM i boogie-woogie i gang i Molde

– Hadde ikke forventet førsteplass

Fauske-danseren Thorbjørn Solvoll Urskog tok den gjeveste førsteplassen i voksenklassen sammen med sveitsiske Flora Bochereau. De to har bare dansa sammen siden februar. Nettopp derfor hadde han ikke sett for seg en førsteplass i dag.

– Dette kom som en overraskelse, jeg hadde ikke sett for meg en førsteplass. Det er bare 5 uker siden vi bestemte oss for å konkurrere, sier Urskog til NRK.

Han er godt fornøyd med mesterskapet, og tror at presset blir stort på paret framover.

– Når vi vinner i den første store turneringa vi deltar i, så er det klart at det betyr økte forventninger videre. Men det kan vi leve med. Dette var bare fantastisk, sier han.

Thomas Kildal Jacobsen og Sunniva Myrvang fra Dans Fauske

Thomas Kildal Jacobsen og Sunniva Myrvang fra Dans Fauske tok sølv i juniorklassen under helgens VM i Molde

Foto: Valter Jacobsen

Vanskelig dans

– Det har vært en fantastisk dag, med mye følelser og mye glede, en tåre i øyekroken, sier leder i Dans Fauske, Valter Jacobsen til NRK.

Jacobsen stilte som DJ under mesterskapet, men det var hentet inn egne musikere som spilte musikken i finalen. Og han beskriver musikken som alt annet enn enkel:

– Det er lynrask swing som spilles. Å danse til dette er nesten som å løpe en 800-meter. De har ett minutt og førti sekunder på å komme seg gjennom dette, så de rekker nesten ikke å puste. Føttene går som trommestikker og de skal også ta seg godt ut samtidig. Det er veldig underholdende, sier han.

LES OGSÅ: Norsk verdsmeister i boogie-woogie på heimebane

Vi er toppidrettsutøvere

Valter Jacobsen sier han er stolt over Fauske-danserne, men han legger til at det er hard trening som ligger bak alle medaljene.

– Vi har hatt veldig fokus på god og riktig trening, og vi sier at vi er 24-timersutøvere. Det betyr at fra du står opp på morgenen, til du legger deg så tenker du at du er toppidrettsutøver, det gjelder både kosthold, trening og det mentale. Vi har også indivuduell trening for det enkelt paret.

Også Harald Bråten, som er leder i Norges Danseforbund sier seg enig i beskrivelsen.

– Danserne backer hverandre opp, og det er en veldig bevisst satsing over flere år som gjør at vi gjør det så bra. Det ligger masse arbeid bak, sier han og legger til;

– I kveld skal vi feire med brus, og vi skal også feire med potetgull, men i morra skal vi tilbake til grønnsakene, sier han .

Fauske har gjort noe riktig

Gullvinner Thorbjørn Solvoll Urskog er selv litt overrasket over seieren.

– Jeg er litt tom for ord. Dette resultatet tok meg litt på senga. Nå vet jeg ikke helt hva jeg skal sikte på,etter å ha blitt verdensmester. Å bli verdensmester var et mål jeg kanskje hadde blitt ledd av om jeg fortalte høyt, men nå har jeg klart det, med ny partner og det er jeg veldig fornøyd med.

Den tidligere Fauske-danseren er imponert over at danserne fra indre Salten gjør det så godt i konkurranser, og forteller at det gjøres mye godt arbeid på Fauske.

– Fauske er såpass bra fordi vi har en stor og bærekraftig danseklubb med gode utøvere og flere gode generasjoner. Jeg tror det har gjort noe med innstillingen til unge folk på Fauske. Der har vi fått det til å bli kult å danse.