Denne hvalrossen er en ekte globetrotter

Etter en snartur på Jan Mayen dukket plutselig denne hvalrossen opp på Træna i Nordland. – Vi trodde vi hadde mistet ham, sier forskerne fra Færøyene, som ble svært overrasket over reiseruta.

Hvalross på besøk på Træna

OPPDAGET HVALROSSEN: Det var ikke bare Willy Eliassen (67) som ble overrasket over å se denne hvalrossen på Træna denne uka. Forskere på Færøyene trodde de hadde mistet oversikten over hvalrossen, som like godt tok turen fra Jan Mayen til Træna på ti dager.

Foto: Eilif Eliassen

Den svømmeglade hvalrossen var torsdag denne uka på en noe overraskende norgesvisitt.

Pensjonisten Willy Eliassen (67) fikk, etter et langt liv ute i havgapet, for første gang se en hvalross i levende live.

– Jeg har bodd her ute hele livet, men har aldri sett noe sånt, sa han til NRK.

Biolog Bjarni Mikkelsen

OVERRASKET: Biolog Bjarni Mikkelsen var med på å merke hvalrossen. Han er imponert over hvalrossens reise fra Jan Mayen til Nordland.

Foto: Privat

Nå viser det seg at hvalrossen er merket, slik at forskere på Færøyene kan følge bevegelsene hans, skriver Rana Blad.

– Han er en skikkelig globetrotter, smiler biolog Bjarni Mikkelsen til NRK på telefon fra Færøyene.

Mikkelsen jobber til daglig ved Naturhistorisk Museum på nettopp Færøyene, og forteller at hvalrossen har hatt en skikkelig rundreise det siste året.

  • Se kartet over reisen mot slutten av artikkelen!

– Vi merket denne hvalrossen første gang den 21 mars i fjor på Færøyene. Så svømte den videre mot Orknøyene og til norskekysten ved Sørlandet, forklarer han overfor Rana Blad.

Mikkelsen er for øvrig kjent for videoen der en strandet og råtten hval gikk i lufta på Færøyene.

Trodde de mistet ham

Etter en 80 dagers lang reise returnerte hvalrossen tilbake til Færøyene der han oppholdt seg over sommeren.

Forskerne oppdaget at senderen hadde falt av, og sørget dermed for å merke hvalrossen på nytt 4. september.

Ferden gikk videre til Island igjen, før den plutselig tok seg en dag på stranda på Jan Mayen i starten av januar i år.

– Neste dag mistet vi forbindelsen, og vi trodde vi hadde mistet ham, forteller Mikkelsen til NRK.no.

– Vi antok at senderen hadde falt av, fordi hvalrossen etter en tid frastøter seg den, legger han til.

– Ikke på damejakt

Stor var derfor overraskelsen da forskerkollegaer fra Norge tok kontakt, og fortalte at kjempen var på besøk i fjæra på øya Sanna i Træna kommune i Nordland.

Langt unna iskanten og drivisen i arktiske strøk hvor den normalt befinner seg.

– Det var svært gledelig at han dukket opp der. Det gir oss et nytt perspektiv, forteller forskeren entusiastisk. Jeg ser jo av bildene at han holder seg i god form, og kondisjonen er det neppe noe å si på, sier Mikkelsen.

Han anslår at hvalrossen kan ha svømt fem nautiske mil i timen i gjennomsnittsfart på den ti dager lange turen fra Jan Mayen.

– Den er som en hurtig seilbåt, og hvalrossen er en veldig god svømmer. De er hurtig når det trengs, sier biologen, og legger til:

– Jeg tror veldig mange undervurderer hurtigheten til hvalrossen. De tror gjerne den bare ligger og sover, og blir dermed overrasket, smiler Mikkelsen.

– Tror du den har vært på damejakt på turen sin?

– Det kan vi nok utelukke. Det har ikke noe med kjønnsdrift å gjøre, det er heller det som gjør at den søker tilbake til Grønland igjen. Jeg tror heller den ville oppleve verden, gliser forskeren.

– Tryggest å holde god avstand

Hvalross på Træna

HOLDER SEG I FORM: Jeg ser jo av bildene at han holder seg i god form, og kondisjonen er det neppe noe å si på, sier biolog Bjarni Mikkelsen ved Naturhistorisk Museum på Færøyene.

Foto: Eilif Eliassen

Det var ikke bare forskerne på Færøyene som ble overrasket over gjesten fra Arktis.

67-år gamle Willy Eliassen fortalte torsdag til NRK at han først antok at hvalrossen var død og hadde reket i land.

– Jeg trodde hun var dau, men det var hun ikke. Men om hun var frisk er ikke godt å si, sa han.

Hvalrossen likte dårlig at den skuelystne pensjonisten kom for nærme.

– Hun reagerte og lagde lyder da jeg nærmet meg. Jeg holdt meg på grei avstand, det var det tryggeste, fortalte 67-åringen.

Usikker på veien videre

Biolog Bjarni Mikkelsen understreker at det er snakk om en mannlig utgave av arten, og anslår at han muligens er i 20-årsalderen.

Hvor ferden går videre for den ivrige svømmeren tør han riktig nok ikke spekulere i.

– Det er et godt spørsmål. Den kan egentlig svømme over alt, men en hvalross som hører til på Øst-Grønland har jo tendens til å trekke østover.

Mikkelsen sier det var omstendighetene som førte til at akkurat denne hvalrossen ble merket.

– Vi hadde noen ekstra merker tilgjengelig som vi kunne spandere på ham. Formålet med merkingen er jo å studere, og det bygger på en nysgjerrighet som går på hvordan han oppfører seg i et unaturlig habitat.

– Vi var rett og slett spent på å se hvor den skulle reise, avslutter Mikkelsen, som neppe hadde ventet at Træna skulle være ett av reisemålene.

Laster kart, vennligst vent...

LANG REISE: Først reiste hvalrossen fra Færøyene (1) til Orknøyene (2), før han deretter dro mot Sørlandet (3). Etterpå returnerte sprekingen til Færøyene (4, delvis skjult på kartet), og ble merket på nytt. Deretter dro han til Island (5) og ble der over nyttår. Etter én dag på stranda i Jan Mayen (6) dukket hvalrossen plutselig opp på Træna i Nordland (7).