NRK Meny
Normal

Svineinfluensa rammer Nord-Norge

Både i Bodø og Tromsø er det påvist at svineinfluensaen er i sirkulasjon.

Nordlandssykehuset

– Både A- og B-virus herjer i hele Nordland. Svineinfluensaen er en undergruppe av A-viruset, forklarer smittevernoverlege Kai Brynjar Hagen til Avisa Nordland.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Både A- og B-virus herjer i hele Nordland. Svineinfluensaen er en undergruppe av A-viruset, forklarer smittevernoverlege Kai Brynjar Hagen til Avisa Nordland.

Det samme blir meldt fra Tromsø.

– Vi ser at det er mye svineinfluensa ute og går i Nord-Norge. Analyserte prøver fra fastleger over hele landsdelen viser at over halvparten av de influensasmittede har svineinfluensa, sier Smittevernoverlege i Tromsø kommune, Glenn Severinsen til Nordlys.

Fire personer med påvist svineinfluensa har blitt innlagt på sykehus på Østlandet den siste tiden.

Men foreløpig er det ingen i Nord-Norge som er innlagt på sykehus på grunn av influensaen.

139 tilfeller

Hittil i år er det påvist 139 tilfeller av svineinfluensa i Norge. Noen steder er det vanligere å rammes av H1N1-viruset enn av andre influensavirus.

Før helgen døde en 11 år gammel gutt på Rikshospitalet etter å ha fått diagnosen.

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler fortsatt folk som er i risikogrupper, blant dem gravide, eldre, diabetikere og folk med kroniske luftveissykdommer, om å vaksinere seg mot svineinfluensa.

Sesonginfluensa

H1N1-viruset regnes nå blant virusene som utgjør sesonginfluensa.

– Noen steder i landet vil svineinfluensa være influensatypen flest rammes av. Men foreløpig er det ingenting som tilsier at den vil dominere hele influensabildet i landet, sier overlege Trude Arnesen ved FHI til VG.

Hun mener det siste dødsfallet samt det at to personer er innlagt på sykehus med svineinfluensa, er uvanlig. Men det er for tidlig å si om årets influensavirus er farligere enn tidligere år.

– Så langt ser det ikke ut til å bli alvorligere enn andre sesonger, selv om vi har dette spesielt triste tilfellet med barnet som døde. Man ser hvert år at noen blir alvorlig syke, og at noen dør. Svineinfluensa er blitt en vanlig influensatype i Norge, sier Arnesen.

Anslagsvis 900 personer dør av influensavirus hvert år i Norge. Det er registrert 139 tilfeller av svineinfluensa i år, men tallet er trolig langt høyere, ifølge FHI.