Hopp til innhold

Sveriges "Alt for Rognan" floppet

"Alt for Rognan"-konseptet ble en kjempesuksess på norsk tv, mens "Alt for byn" floppet i Sverige.

Rognankompaniet

STORSUKSESS: På det meste så en halv million nordmenn på reality-serien 'Alt for Rognan'

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Suksessoppskriften ble solgt til söta bror som kopierte konseptet, skriver Nationen.

Tettstedet Hammarstrand 10 mil nordvest for Sundsvall i Jämtland ble valgt ut som Sveriges svar på Rognan og ti lokale karer plukket ut. Optimismen var stor.

Halv million seere

Da reality-serien gikk på norsk TV 2 i 2006 hadde siste programmet nesten en halv million seere. Den svenske versjonen "Alt for byn" hadde bare 200.000 som høyste seertall på svensk TV3.

- Jeg tror mange her i landet både i byene og i distriktene kjente seg igjen i det som skjedde i Rognan. I Sverige kan det virke som om avstanden mellom by og bygd er større, sier Jørgan Hermansen i Strix Television til Nationen. Det var han som i sin tid hadde ideen til "Alt for Rognan".

Gode minner

Han sitter igjen med mange gode minner etter Rognan-prosjektet, og har fortsatt kontakt med Rognan-kompaniet.

Steinar Johansen og Lars Kristian Kristoffersen

SUKSESSEN FORTSETTER: Steinar Johansen og Lars Kristian Kristoffersen

Foto: Håvard Karlsen / NRK

- Jeg ønsker Rognan alt godt i verden. Mitt mål var at det skulle bli noe større enn et tv-program, og det har det blitt. Mitt bidrag var å komme med en ide, men det er lite verdt dersom swn andre siden ikke tar i mot og drar det videre, sier Hemansen til avisen.

Pengene fra "Alt for Rognan"-prosjektet er samlet i et fond og de som vil utvikle lokal kultur kan søke støtte i fondet. Og i tillegg til at Salten-bygda ble satt på kartet, har Lars Kristian Kristoffersen (20) og Steinar Johansen (19) fra kompaniet satt opp ny revy. Forestillingen "Steinar og Lars Kristian Show", har spilt for fulle hus på Rognan samfunnshus. Nå venter Bodø i slutten av september.

Les mer: Rognangutta på hjemmebane

Solgt til Finland

"Alt for Rognan"-konseptet er også solgt til finske YLE, og tre, fire andre europeisle land, skriver avisa Nationen.