– Bare ett land i verden har billigere bleier enn i Norge

Svenskene har oppdaget norske billigbleier. – I Sverige må vi ut med 120 kroner, i Norge koster samme pakken bare 50 kroner, sier småbarnspappa Tomas Westerholm.

Bare ett land i verden har billigere bleier enn i Norge. Det har svenskene oppdaget. – Sverige må vi ut med 120 kroner, i Norge koster samme pakken bare 50 kroner, sier småbarnspappa Tomas Westerholm.

KJØPER BLEIER I NORGE: – Det hører til sjeldenhetene at vi kjøper bleier i Sverige. Det er altfor dyrt, sier Westerholm

Det er NRKs søsterkanal SVT.se som har vært i Norge og laget TV-reportasje om billige bleier.

– Å reise Norge for å handle billig føles som en dårlig spøk, men faktum er at verdens dyreste landet har verdens nest billigste bleier. Småbarnsforeldre i grensetraktene mellom Norge og Sverige kan tjene store summer på å kjøpe bleier i Norge, melder SVT.

Det kan småbarnspappa Tomas Westerholm fra svenske Hemavan skrive under på. Han kjører mer enn gjerne 10 mil til Mo i Rana og handler bleier til sønnen.

– Det hører til sjeldenhetene at vi kjøper bleier i Sverige. Det er altfor dyrt, sier Westerholm til SVT.se.

– Subsidierer staten bleier?

Bleier dobbelt så dyre i Sverige

På Ica-butikken Fjellboden i Hemavan får det meste av varer bein å gå på når nordmenn kommer over grensen for å storhandle. Men bleiepakkene får ligge i fred.

Foto: SVT

På Ica-butikken Fjellboden i Hemavan får det meste av varer bein å gå på når nordmenn kommer over grensen for å storhandle. Men bleiepakkene får ligge i fred.

– Vi selger ikke mye bleier, men vi må ha det i sortimentet. Nordmenn kjøper ikke bleier her i det hele tatt, sier kjøpmann Nils Wikberg på Fjellboden.

Nå lurer han på hvordan norske butikkjeder klarer å holde så lav pris på bleiene.

– Men jeg antar de går i minus. Det gjør i hvert fall vi, selv med våre priser. Kanskje er bleiene subsidiert av den norske staten?, sier han til SVT.se.

Lokkemiddel i norske butikker

Butikkansatt Martine Dahle

Det er ikke uvanlig at en familie kjøper 25 pakker på en gang, sier butikkansatt Martina Dahle på Rema 1000 i Mo i Rana.

Foto: SVT

Momssatsen på bleier er den samme i Norge og Sverige, 25 prosent. Forskjellen er at matvaregigantene i Norge presser ned prisene for å tiltrekke seg småbarnsforeldre til sine butikker.

– Vi selger enorme mengder bleier til svenske småbarnsforeldre. Det er ikke uvanlig at en familie kjøper 25 pakker på en gang, sier butikkansatt Martina Dahle på Rema 1000 i Mo i Rana.

Norske bleier smugles til utlandet

Priskrigen på bleier har vart siden 2000, og de lave prisene fører til at butikker flere steder i landet opplever at personer fra andre land systematisk tømmer hyllene. Det har ført til at flere butikker prøver å innføre en maksgrense og prioriterer lokale kunder.

– Ingen tjener penger på bleier i Norge

Butikkjeden Kiwi som startet priskrigen på bleier da de lanserte «bleieavtalen» for 14 år siden, som en tusenårsgave til norske småbarnsforeldre, har ingen planer om å kutte ut tilbudet.

– Det ble en umiddelbar suksess og var startskuddet for en priskrig på bleier som snart har vart i 15 år. Men det er klart at ingen tjener penger på å selge bleier i Norge. I stedet må vi se på totalbildet, sier kommunikasjonsrådgiver Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi til NRK.no.

Travle småbarnsforeldre kjøper gjerne andre ting i butikken når de først er i butikken.

– Det fødes hvert år 60.000 barn i Norge, så småbarnsforeldre er en viktig kundegruppe, sier hun.

Kjeden merker godt at svenskene har oppdaget den norske priskrigen på bleier.

– Vi selger flere bleier i våre butikker som ligger nær grensen til Sverige. Det samme skjer i nord, hvor russerne er ivrige bleiekunder. I sør merker vi pågang fra polakker og latviere, sier Aakvaag Arvin.

Og hvis du lurer på hvor verdens aller billigste bleier selges, er det ifølge Pricerunner i Mumbai i India.