NRK Meny
Normal

Svensk sjåfør kritiserer norske bilister

Nordmenns kjørevaner er samtaleemne hos svenske yrkessjåfører. De reagerer på kjørekulturen, og mener den inneholder for høy fart, for mange forbikjøringer og en merkelig tankegang.

Svensk yrkessjåfør reagerer på nordmenns kjørevaner

Den norske kjørekulturen har han lite til overs for. Nå ser yrkessjåføren frem til å se flere gjennomsnittsmålere langs norske veier.

En svensk trailersjåfør kritiserer nordmenn for at de kjører for fort, og ikke har hodet på rett sted når de tar forbikjøringer.

– Den norske kjørekulturen er kritikkverdig, for man venter hele tiden på at det skal smelle, sier Kari Kenttämaa.

Behøver kontrollering

Yrkessjåføren kjører mye på Nord-Norges veier, og sier han særlig har lagt merke til norske bilisters aggressivitet og mange sjansespill.

– Det er nok mange som bare har flaks når de kjører, sier Kenttämaa.

Skilt om strekningsmåling

Den svenske yrkessjåføren mener norske bilister har godt av å bli mer kontrollert langs veiene.

Foto: FOTO: YNGVE TØRRESTAD / NRK

Når forslaget om flere gjennomsnittmålere i landet ble lagt frem i mai, var ikke svensken i tvil om at det bør gjennomføres.

– På strekninger hvor norske bilister blir kontrollert kjører de mye roligere, sier yrkessjåføren som gleder seg til å se flere gjennomsnittsmålinger langs norske veier.

Uaktsom kjøring

Den svenske sjåføren forteller at det selvfølgelig også er råkjørere i nabolandet, men i følge han kjører de fleste svensker roligere. Sammen med kollegaer har han særlig reagert på nordmenns aggressivitet bak rattet.

– Nordmenn har for bråe forbikjøringer, og det er bare flaks at de ikke kommer utfor ulykker.

I samtale med andre yrkessjåfører fra Sverige snakker de ofte om nordmenns forbikjøringer. Kollegaene opplever flere skremmende episoder hvor sjåførene i mindre biler utsetter seg selv for fare, og ikke tar hensyn til de store vogntogene.

– Noen bilister forstår kanskje ikke at det er lengre bremselengde og stopplengde med vogntog, sier Kenttämaa.

Svensken mener norske trafikanter bør planlegge kjøreturen bedre. Hans råd til bilistene som alltid har det travelt bak rattet er klokkeklart.

– Sett deg i bilen fem minutter før, så slipper du å kjøre så fort