Hopp til innhold

Svensk klatrer omkom da rapellen løsnet

For tredje gang på tre måneder har svenske klatrere fått problemer i fjellet Vågakallen i Lofoten. Denne gangen endte det med et tragisk utfall.

Nordlys og redningsaksjon på Vågakallen

Odd-Petter Tanke Jensen var ute for å fotografere nordlyset torsdag kveld da han ble vitne til en dramatisk redningsaksjon i fjellet Vågakallen.

Foto: Odd-Petter Tanke Jensen

SISTE: Politiet bekrefter at en svensk mann i 20-årene er funnet omkommet etter fallet i fjellet Vågakallen i Lofoten i natt.

Klatreren er nå hentet ned fra fjellet av et ambulansehelikopter.

– Nærmeste pårørende i Sverige er varslet. Politiet vil rutinemessig gjøre undersøkelser i saken. Det er ikke noe som indikerer at det vil bli noen straffesak. Alt tyder på at det er en ulykke med tragisk utfall, sier operasjonsleder Odd Ivar Pettersen i Nordland politidistrikt.

Det var klokka 21.40 torsdag kveld at politiet i Nordland fikk melding om at en svensk klatrer hadde falt utfor et stup på Vågakallen i Vågan kommune i Lofoten.

Mannen klatret sammen med en annen klatrer, da rapellen løsnet og han falt nedover fjellsiden, ifølge flere i redningsgruppa NRK har snakket med.

– Det er fortsatt for tidlig å konkludere, men så langt ser det ut som det har vært noe med innfestingen som er årsaken til ulykken, sier innsatsleder Ingar Brun.

Den andre klatreren ble berget ut av fjellet, fysisk uskadd. Han skal ha vært nær toppen da et Sea King-helikopter observerte han, og ble tatt hånd om av kriseteam og helsepersonell.

Redningsaksjon i Vågakallen

De to klatrerne er menn i slutten av 20 årene fra Sverige. Klatreturen skal ha vært organisert av dem selv.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Så hodelykter opp i fjellet

Odd-Petter Tanke Jensen fra Kabelvåg var ute og fotograferte nordlyset torsdag kveld da han fikk øye på et redningshelikopter oppe i den 943 meter høye Vågakallen i Lofoten.

– Først trodde jeg det var en øvelse. Men etterhvert skjønte jeg at det var alvor. Gjennom kameralinsa kunne han se lys fra hodelykter der oppe i fjellet.

Helikopteret gjorde flere forsøk på å komme i posisjon til å fire ned en redningsmann, og lyktes ifølge Jensen etter 6-7 forsøk.

– Jeg så at en person ble reddet, forteller Odd-Petter Tanke Jensen til NRK.

Tanke Jensen så også en hodelykt falle nedover fjellet, og trodde først det var en av klatrerne som falt, men ifølge redningsmannskaper NRK har snakket medfører ikke dette riktighet.

De to klatrerne er menn i slutten av 20 årene fra Sverige. Klatreturen skal ha vært organisert av dem selv.

Flere redningsaksjoner i sommer

Vågakallen er 943 meter høy og ligger i Vågan kommune i Lofoten i Nordland, vest for Kabelvåg og Henningsvær på Austvågøya.

I sommer var det flere redningsaksjoner i det nesten 1000 meter høye fjellet i Lofoten. To ganger på én uke måtte nødetatene rykke ut for å redde ned svenske klatrere som hadde gått seg fast.

Bergingsaksjon i Vågakallen

Et redningshelikopter klarte i juli å hente ned to svenske klatrere som satt fast på en fjellhylle på Vågakallen. Dårlig vær gjorde at de to måtte vente på hjelp i nesten ett døgn.

Foto: SVOLVÆR ALPINE REDNINGSGRUPPE
vågakallen