Hopp til innhold

Jonny (55) var eneste reelle søker som toppsjef for Nordlandssykehuset: – Overraskende

En avtroppende stortingspolitiker utdannet glassmester, en notorisk jobbsøker og en arbeidsledig 35-åring. Det var hele søkerlista som ny administrerende direktør for Nordlandssykehuset.

Jonny Finstad

VIL BLI SYKEHUSDIREKTØR: Jonny Finstad har erfaring som stortingspolitiker og mangeårig ordfører i Lofoten. Nå vil han bli sykehusdirektør.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

«Nordlandssykehuset søker nå en strategisk og engasjert administrerende direktør med hjerte for Nordland.»

Slik starter stillingsannonsen for toppjobben ved Nord-Norges nest største helseforetak med over 4000 ansatte.

Denne uka ble søkerlista gjort kjent.

  • Jonny Finstad (55), stortingsrepresentant.
  • Thorbjørn Garder (66), chief credit officer.
  • Mate Zoltan Hotzi (35), arbeidsledig.

Garder er velkjent for å søke på alle mulige toppjobber, mens arbeidsledige Hotzi fra Bergen er et helt ubeskrevet blad.

Høyrepolitiker Finstad fremstår dermed som den eneste reelle søker på stillingen. Men han har ingen helsefaglig bakgrunn.

Antyder uoffisiell søkerliste

Redaktør i tidsskriftet Dagens Medisin, Markus Moe, reagerer på at ikke flere har valgt å søke på den attraktive lederjobben.

– Det er kritisk for styret å få flere søkere på lista. Man kan lure på om noen av disse tre på lista er kvalifiserte i det hele tatt.

Om Finstad sier Moe følgende;

Markus Moe

Redaktør Markus Moe i Dagens Medisin.

Foto: Dagens medisin

– Det vanlige er at man har en medisinskfaglig bakgrunn i slike jobber. Jeg er usikker på om hans bakgrunn er riktig for å lede Nordlandssykehuset.

Det var ingen interne søkere fra Nordlandssykehuset på søkerlista. Men Moe antar at styret og bemanningsbyrået Headvisor likevel har jobbet med konkrete kandidater.

Han sier styret må offentliggjøre hvilke kandidater de jobber med - lage ei ny søkerliste og gi beskjed om at søkerfristen utvides.

– Det holder ikke å operere med en offentlig og en uoffisiell søkerliste.

– Overrasket over få søkere

Jonny Finstad er avtroppende stortingsrepresentant og den eneste som fremstår som en reell søker på jobben. Han er fagutdannet som glassmester og har jobbet som ordfører og stortingspolitiker for Høyre de siste 15 årene.

– Når jeg går ut av Stortinget, vil jeg utnytte kompetansen min i lokalsamfunnet. Nordlandssykehuset er en utrolig viktig samfunnsinstitusjon. Det er ei stilling som trigger meg, sier han om hvorfor han søker på stillingen.

Finstad har ingen direkte erfaring med arbeidet i helsesektoren utover gjennom politikken.

– Jeg har søkt med den bakgrunnen jeg har som leder for egne bedrifter og min politiske erfaring. De som ansetter vurderer hva slags bakgrunnen direktøren skal ha.

Finstad sier han selv ble overrasket over at det var så få søkere til jobben.

– Det overrasket meg, men det er ei stilling med høye krav, sier den avtroppende stortingsrepresentanten.

Også daglig leder Even Bolstad i HR Norge er overrasket over at så få har søkt på toppstillingen.

– Stillingen er jo meget spennende. Jeg har ingen tro på at det bare er tre interesserte. Jeg har heller ingen tro på at det bare er tre personer som har vært i prosess om jobben.

Bolstad peker imidlertid på flere mulige årsaker. Det ene er at bo- og arbeidsregionen Bodø blir for begrenset.

Even Bolstad, daglig leder HR Norge

Daglig leder Even Bolstad i HR Norge.

Foto: Rasmus Kongsore

– Det kan hende at de beste kandidatene bor andre steder, og vegrer seg for å flytte. De sitter allerede i gode jobber og tjener godt, og kan risikere å gå betydelig ned i lønn. Hvis man må flytte skal man gjerne ha med seg en partner.

Minst like viktig er offentlighetsloven, mener Bolstad.

– Veldig mange vil vegre seg for å flagge for kolleger, ledere og andre at de sitter løst i stolen og er på vei ut. Det er også mange som ikke synes det er gøy å komme på en liste i full offentlighet, og bli stemplet som han eller hun som nesten fikk jobben.

– Vil kunne vurdere andre kandidater

Styreleder Odd Roger Enoksen i Nordlandssykehuset opplyser til NRK at han er en sterk tilhenger av offentlighetsloven.

– Men samtidig ser jeg de dilemmaer og utfordringer Bolstad peker på som høyst relevante.

Ifølge Enoksen er det ikke er uvanlig med få søkere til topplederjobber i norske sykehus.

Hvorfor det er slik har han ikke noe klart svar på.

Odd Roger Enoksen

– Styrets oppgave og mål er å skaffe den topplederen vi mener er best til å lede Nordlandssykehuset framover. Også kandidater uten medisinsk bakgrunn kan være aktuelle, sier styreleder Odd Roger Enoksen i Nordlandssykehuset.

Foto: Trond Abrahamsen / Andøya Space Center

– Men det er utvilsomt slik at en del kandidater som kunne være aktuell for en slik stilling ikke søker nettopp fordi de innehar stillinger eller posisjoner hvor de ikke ønsker å synliggjøre at de er søkere på andre jobber. Altså er offentliggjøring av søkerliste et mulig hinder uten at jeg vet om det har vært avgjørende i dette aktuelle tilfellet, sier han.

– Betyr dette at rekrutteringsbyrået og Nordlandssykehuset har andre kandidater som ikke står på søkerlista?

– Første steg nå er å vurdere de som har søkt. Utfallet av det kan jeg ikke uttale meg om nå, men dersom vi ikke skulle finne den rette kandidaten blant søkerne kan selvsagt ny utlysning eller utvidelse av søknadsfristen være aktuelt, sier Enoksen.

Og legger til:

– Styret er opptatt av å finne den riktige kandidaten og vil også vurdere andre kandidater dersom vi skulle anse det som nødvendig eller ønskelig. Det kan også bekreftes at det er kandidater som har utvist interesse for stillingen, men som ikke har søkt av ulike grunner.

Jonny Finstads manglende medisinske bakgrunn er imidlertid ikke et hinder fra å få jobben.

– Medisinsk bakgrunn er ikke et krav, vi har gode erfaringer med nåværende direktør som jo ikke har medisinskfaglig bakgrunn.