Hopp til innhold

SV-veteran raser mot SV-veteran: – Jeg trodde det var en aprilspøk

I dag foreslår SV-veteran Stein Ørnhøi at SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne slår seg sammen. Det forslaget sjokkerer stortingsrepresentant Geir-Ketil Hansen.

Stein Ørnhøi og Geir-Ketil Hansen

Geir-Ketil Hansen (th) gir Stein Ørnhøi det glatte lag etter kronikken i Fædrelandsvennen. – Jeg synes det er et meningsløst forslag og et totalt blindspor med tanke på de utfordringene SV har fremover, sier Hansen.

Foto: Knut Falch/Scanpix - SV

– Jeg synes det er et meningsløst forslag og et totalt blindspor med tanke på de utfordringene SV har fremover.

Geir-Ketil Hansen, som selv er en SV-veteran, satte nesten kaffen i halsen da han leste kronikken Stein Ørnhøi publiserte i Manifest Tidsskrift og Fædrelandsvennen tirsdag.

Der skriver Ørnhøi at SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne bør gå sammen og danne det han kaller RGV - Rødgrønt Venstre.

Ørnhøi mener de tre partiene bør begynne å samarbeide om lister til kommunevalget om to år, og at de på de neste fire årene må samle seg om en felles politisk plattform.

– Trodde det var en aprilspøk

Det er en helt vanvittig ide, mener Geir-Ketil Hansen, som i to perioder har representert Nordland SV på Stortinget.

– Jeg trodde nesten det var en aprilspøk. Det er vår suverene partiveteran, som var med å stifte SV, som foreslår at vi skal slå oss sammen med to minipartier. Jeg forstår ikke hva han tenker på.

Hansen er ikke i tvil om hva han mener om både Rødt og MDG.

– Rødt er et kommunistisk parti som bærer på arven fra AKP(m-l). De er ikke på Stortinget og har nesten ikke vært der. De Grønne er knapt et nok politisk parti, sier han.

– SV må utgjøre kraften selv

Til Fædrelandsvennen sier Ørnhøi:

– Det er ikke så store avstander mellom partiene. Nye tider krever nye verktøy. Vi må ikke henge oss opp i at partiene skal være slik de er i dag, men heller se mot hvordan venstresiden kan stå sterkest.

Det argumentet kjøper ikke Hansen.

– SV er redusert til å være et lite parti, men de andre partiene er enda mindre, så det er overhodet ikke sånn at det vil utgjøre en stor kraft til venstre for Ap. Den kraften må SV utgjøre selv, sier han.

– Det vi trenger en grundig analyse på hvorfor vi gjorde et dårlig valg, og meisle ut en politikk for å gjenreise oss som en mellomstort parti. Det er det arbeidet Audun Lysbakken må ta tak i, ikke rote seg bort i en diskusjon om å slå seg sammen med andre små partier.