NRK Meny
Normal

SV stusser over kunnskapen til Krf-topp

Sv-politiker Marius Jøsevold stusser over at Krfs Dagrun Eriksen skal pugge en lov hun selv var med å erstatte i Stortinget. Nestlederen i Krf er foreslått som listetopp for Nordland til neste års stortingsvalg, selv om hun verken bor eller kommer fra fylket.

Marius Jøsevold

Leder for Nordland SV, Marius Jøsevold, mener politikere som skal representere Nordland må ha begge støvlene plassert godt på kaikanten.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

– Politikere som skal representere Nordland bør ha begge støvlene godt planta på kaikanten, fordi fiskeripolitikken er en av de viktigste politikkområdene vi har i Nordland, er sier Jøsevold.

Han reagerer på utsagnet til nestlederen i Krf, der hun sier at hun allerede er i gang med å pugge innholdet i råfiskloven. Men Dagrun Eriksen var stortingsrepresentant da den ble erstattet med fiskesalslagsloven, som ble enstemmig vedtatt i 2013.

– I så måte vitner det om at Dagrun Eriksen kanskje ikke har den kunnskapen som nordlendingene ønsker for å drive ei forsvarlig forvaltning av de ressursene som vi har.

– Må kjenne Nordland

Jeg er helt sikker på at Dagrun Eriksen, som selv har fremmet forslag om å endre abortloven, hadde husket det veldig godt dersom hun hadde fått det gjennom, sier lederen i Nordland SV.

Han mener at de som står på toppen av ei liste må ha engasjement og inngående kunnskap om fylket de skal representere, og en svært viktig sak i Nordland er fiskeripolitikk. En annen sak han trekker fram er flybasen på Andøya, som er foreslått nedlagt. Forsvaret er største arbeidsgiver i lokalsamfunnet, og en nedleggelse vil føre til tap av mange lokale arbeidsplasser.

– Der har jeg etterlyst engasjement fra Nordlandsbenken, nå er mange kommet på banen, og det er jeg veldig glad for. Men jeg er ikke sikker på Dagrun Eriksen vil forvalte de samme perspektivene sammenlignet med de som er født og oppvokst i Nordland, sier han.

– Et angrep fra SV

Dagrun Eriksen

Krfs nestleder, Dagrun Eriksen, sier hun vil kjempe for nordlendingenes sak dersom hun blir nominert og havner på tinget.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Eriksen tilbakeviser kritikken. Den erfarne politikeren har blant annet sittet i forsvarskomiteen og sier selv hun har god kunnskap om nordområdene. Og dersom nordlendingene gir henne tillit hele veien til Stortinget, så skal hun kjempe for dem. Uttalelsene til Jøsevold kaller hun et angrep.

– Det var SV som hadde behov for å endre det formelle navnet til fiskesalslagsloven, svarer Eriksen.

Hun er fullt klar over at innholdet i loven må sitte under huden, dersom hun skal representere et av landets største fiskerifylker. Men nestlederen i Krf avviser at det er mangel på kunnskap som gjør at hun fortsatt kaller det for råfiskloven.

– Innholdet handler om råfisk, og hvordan vi skal behandle det. Vi kommer nok fortsatt til å kalle det råfiskloven på folkemunne, slik mine folk der oppe gjør, sier Eriksen.

– Hvor godt kjenner du til den?

– Jeg er i gang, jeg er inne på råfisklagets sider og ser deres kommentarer. Det er viktig å ha gode fordelinger av ressursene, og at vi har samvirkemodeller som fungerer, svarer hun.

Lover å kjempe dersom hun blir valgt

Den 15. oktober skal fylkeslaget i Nordland Krf stemme over hvem de ønsker skal være deres toppkandidat, men frem til den tid mener hun SV ikke skal blande seg.

– Det er ikke SV som har utfordra meg til dette, det er Nordland Krf. Dersom de mener at jeg er god nok, så synes jeg kanskje ikke de skal legge seg borti nominasjonen til et annet parti, avslutter hun.