NRK Meny
Normal

– Spres miljøstemmene på for mange partier vinner oljetilhengerne

Audun Lysbakken kan tape kampen om miljøstemmene i Nordland. Ei fersk meningsmåling viser at SV er i fritt fall, og kan komme til å stå igjen uten representanter fra fylket etter høstens valg.

Audun Lysbakken

– Spres stemmene på for mange små partier vinner oljetilhengerne, sier Audun Lysbakken som erkjenner at det betyr at SV da kan komem til å stå uten representanter fra Nordland på Stortinget etter høstens valg.

Foto: Svein Olsson/NRK

Partiet opplevde sterk økning etter at Arbeiderpartiets programkomité i januar gikk inn for konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, men en ny måling gir ikke partiet noen representanter fra Nordland.

Oppslutninga raser

Kampen mot oljeboring har vært en fanesak for partiet, men partileder Audun Lysbakken er uenig i at SV har mistet grepet på oljemotstanderne.

– Vi så i vinter at det er et stort engasjement rundt saken, og målingene da viste at det er stor sjans for å komme inn på Stortinget fra Nordland, sier Lysbakken.

Men siden da har nordlendingenes oppslutning om SV dabbet kraftig av. Fra 8,4 på forrige måling, til 5,1 prosent i den ferskeste meningsmålinga utført av Infact for A-pressen.

– Hvis stemmene spres, vinner oljetilhengerne

Miljøpartiet De Grønne og Rødt går fram i samme måling, og partilederen erkjenner at spredning av miljøstemmene kan gi et Storting uten SV-representanter fra Nordland.

– Det vi ser i Nordland er at det er SV som kan sikre et mandat mot oljeboring, så hvis stemmene spres på for mange små partier, så er det oljetilhengerne som vinner, sier Lysbakken.

Men partilederen vil ikke bruke valgkampen til å sloss med andre miljøpartier.

– Jeg vil heller utfordre de store partiene til å ta mer miljøansvar.