Etter et litt dårlig prisår på laks i 2012, er kiloprisene nå igjen på full fart oppover.
Denne uka har eksportprisen på laks vært nærmere 40 kroner og begynner dermed å ligne de elleville tilstandene i gullåret 2011.
Sushi og helsekost drar prisene oppover
Veksten forklares med nye trender som sushi og økt fokus på helsekost, som gir større etterspørsel.
Markedssjef for laks og ørret i Norsk sjømatråd, Bjørn-Erik Stabell, sier det eksporteres mer laks på verdensbasis, men at produksjonen i Norge er stabil.
– Det har vært en utrolig fin utvikling på eksportverdien på laks og ørret over det siste året. Det skyldes i stor grad at konsumentene er opptatt av å spise sunt og at sushi er kommet for å bli, sier Stabell.
- LES OGSÅ:
VIL INN PÅ NYE MARKEDER: Røkt laks er en tradisjonell norsk rett, men foreløpig har den ikke slått like godt an som japanernes sushi.
Foto: ColorboxSatser på Tyrkia
Snittprisen for fjoråret havnet på 27,65 kroner kiloen, men allerde på nyåret så man tendenser til at 2012 kunne bli et bedre år for oppdretterne.
– Skyldes denne prisoppgangen vi ser nå at det produseres mindre laks?
– Globalt sett har det blitt produsert mer laks, mens det i Norge har vært en svak tilbakegang. Det skyldes blant annet at det har vært veldig kaldt, sier Stabell som avviser at det er hovedgrunnen til at lakseprisene fyker i været.
– Det er først og fremst en sterk etterspørsel etter dette produktet rundt omkring i verden, sier Stabell som ikke vil spå en videre prisutvikling.
– Men det vi ser at norsk laks gjrø det svært bra på verdensmarkedet. Den kommende perioden ønsker vi å satse på Tyrkia og Sørøst-Asia.