Hopp til innhold

Satser på norsk laks i Tyrkia og Sørøst-Asia

Eksportprisen på laks fortsetter å øke og er nå 39,85 kroner per kilo. Så høy har den ikke vært siden mai 2011. – Nå satser vi videre på nye markeder, melder Norsk sjømatråd.

Laks

SER LYSERE UT FOR OPPDRETTERNE: Snittprisen for fjoråret havnet på 27,65 kroner kiloen, men allerde på nyåret så man tendenser til at 2012 kunne bli et bedre år for oppdretterne.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Etter et litt dårlig prisår på laks i 2012, er kiloprisene nå igjen på full fart oppover.

Denne uka har eksportprisen på laks vært nærmere 40 kroner og begynner dermed å ligne de elleville tilstandene i gullåret 2011.

Sushi og helsekost drar prisene oppover

Veksten forklares med nye trender som sushi og økt fokus på helsekost, som gir større etterspørsel.

Markedssjef for laks og ørret i Norsk sjømatråd, Bjørn-Erik Stabell, sier det eksporteres mer laks på verdensbasis, men at produksjonen i Norge er stabil.

– Det har vært en utrolig fin utvikling på eksportverdien på laks og ørret over det siste året. Det skyldes i stor grad at konsumentene er opptatt av å spise sunt og at sushi er kommet for å bli, sier Stabell.

Røkt laks

VIL INN PÅ NYE MARKEDER: Røkt laks er en tradisjonell norsk rett, men foreløpig har den ikke slått like godt an som japanernes sushi.

Foto: Colorbox

Satser på Tyrkia

Snittprisen for fjoråret havnet på 27,65 kroner kiloen, men allerde på nyåret så man tendenser til at 2012 kunne bli et bedre år for oppdretterne.

– Skyldes denne prisoppgangen vi ser nå at det produseres mindre laks?

– Globalt sett har det blitt produsert mer laks, mens det i Norge har vært en svak tilbakegang. Det skyldes blant annet at det har vært veldig kaldt, sier Stabell som avviser at det er hovedgrunnen til at lakseprisene fyker i været.

Det er først og fremst en sterk etterspørsel etter dette produktet rundt omkring i verden, sier Stabell som ikke vil spå en videre prisutvikling.

– Men det vi ser at norsk laks gjrø det svært bra på verdensmarkedet. Den kommende perioden ønsker vi å satse på Tyrkia og Sørøst-Asia.