NRK Meny
Normal

Pengene fosser inn

Verken Oddekalv, rømming eller lus får hasen på laksenæringa. 2010 blir tidenes gullår for oppdretterne – med en samlet driftsresultat på over 12 milliarder kroner.

Laks

NYTT GULLÅR: Norske oppdrettere kommer til å sitte igjen med enorme gevinster i år. Og neste år vil bli like bra.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

I år tjener lakseoppdretterne rekordhøye 14,50 for hvert kilo laks de selger, og neste år vil denne superfortjenesten gjenta seg, viser beregninger gjort av analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets.

Han mener det bare er kraftselskap og oljeindustrien som kan vise til lignende supeprofitt år etter år.

En million tonn

– Dette er en næring som også satte rekord i fjor, og det er helt spesielt at næringen klarer å øke fortjenesten når også produksjonen øker så sterkt som den gjør. Vi nærmer oss en million tonn produsert oppdrettsfisk i Norge, sier han.

Det har gått svært godt for norske lakseoppdrettere helt fra 2006. Fjoråret var et foreløpig toppår, og nå opplever oppdretterne tidenes lakseår igjen, slik nettavisen IntraFish formulerer det i dag.

Legger man sammen all fortjeneste, har Giskeødegår regnet ut at det samlede driftsresultatet for norske oppdrettsselskaper blir over 12 milliarder kroner i år.

Chiles problemer

Det er problemene i Chile som er årsaken til den store etterspørselsøkningen for norsk laks, og som vil gjøre 2010 til tidenes gullår for næringen.

– Det går godt i norsk laksenæring fordi vår viktigste konkurrent, Chile, har en nedgang i produksjonen, sier Giskeødegård.

Like viktig som olje

Oppdrettsmerder

HAVETS GULL: I år tjener lakseoppdretterne rekordhøye 14,50 for hvert kilo laks de selger, og neste år vil denne superfortjenesten gjenta seg, viser nye beregninger.

Foto: REUTERS/SCANPIX

– Dette er ikke verst for en næring som er svært ung og som i sin tid ble startet av lærere, sjarkfiskere og småbrukere langs kysten, sier laksegründer Hans Petter Meland, som driver Lovundlaks på øya Lovund i Nordland.

Han setter av overskuddet for å sikre seg mot dårlige tider, og til å investere i nytt utstyr, ikke minst i miljteknologi.

Meland er glad for å drive en næring som betyr mye for både distriktene og landet.

– Oppdrettsnæringen er viktige for landet på samme måte som skipsfart og oljenæring, sier Meland.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.