Fikk ikke se risikoanalyse før de la ned traumeenheten

Styret ved Nordlandssykehuset fikk ikke se risikoanalysen før de vedtok å legge ned traumeenheten. – Hele prosessen bærer preg av venstrehåndsarbeid, sier Frp-politiker.

Allan Ellingsen

Fylkestingsrepresentant Allan Ellingsen (Frp) mener nedleggelsen av traumeavdelingen ved Nordlandssykehuset framstår som stadig mer uforståelig.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Traumeenheten behandler personer med alvorlige traumelidelser, og nedleggelsen er svært omstridt.

Nå viser det seg at verken styret eller brukerutvalget ved Nordlandssykehuset fikk se risikoanalysen før avgjørelsen om nedleggelse ble tatt. Det skjønner fylkestingsrepresentant Allan Ellingsen fra Fremskrittspartiet lite av.

– Med det som har kommet fram i etterkant av vedtaket, kan man spørre om dette i det hele tatt har vært en forsvarlig prosess.

Skal desentralisere behandlingen

Han mener det er svært merkelig at styret ved Nordlandssykehuset vedtok nedleggelse av traumeenheten, uten å ha lest selve risikoanalysen.

– Hele prosessen bærer preg av venstrehåndsarbeid, sier Ellingsen.

Nedleggelsen skjer som følge av nasjonale føringer, og planen er at pasienter med alvorlige traumelidelser i stedet skal behandles ved distriktspsykiatriske sentre.

Monika Sørensen

– Nordlandssykehuset har ingen grunn til å skjule risikoanalysen, sier tidligere har vært pasient ved traumeenheten, Monika Sørensen.

Foto: Nils Mehren/NRK

Flere fagpersoner mener dette er uforsvarlig, men risikoanalysen som er gjort internt ved Nordlandssykehuset konkluderer med at omstillingen ikke vil gå utover pasientene. Likevel har verken brukerutvalget eller styret fått se denne.

– Det er noe i denne prosessen som ikke stemmer. Vi har ikke blitt hørt av de vi skal bli hørt av, men vi blir hørt av alle andre, sier Monika Sørensen som tidligere har vært pasient ved traumeenheten.

Nå kjemper hun og andre en innbitt kamp for å beholde tilbudet. Hun mener risikoanalysen burde vært offentlig, særlig for styret som vedtok nedleggelsen.

– Hvis den er så klar som de sier, skal den offentliggjøres. De har ingen grunn til å skjule den.

– Som å be fastlegen din om at han skal hjerteoperere deg

Klinikkdirektør ved Modum Bad, Tron Svagård, er blant dem som har ristet på hodet av nedleggingsvedtaket.

Han visste ikke at enheten skulle legges ned, før han fikk en pressemelding om at vedtaket allerede var gjort. Det til tross for at nedleggelsen kan gi Modum Bad pasienter fra nord.

– Dette er et vedtak gjort på leirføtter. De har jo ikke ryggdekning for å si at disse pasientene kan få tilbud her hos oss, sa en oppgitt Svagård til NRK.no forrige uke.

(artikkelen fortsetter under)

styremøte Nordlandssykehuset

STYREMØTE: Nordlandssykehuset var 7. november samlet for å diskutere traumetilbudet ved sykehuset.

Foto: John Inge Johansen

Fastholder at behandlingen har vært korrekt

Klinikksjef Trude Grønlund ved Nordlandssykehuset sier det ikke var naturlig for dem å legge fram risikoanalysen for verken styre eller brukerutvalg.

Hun avviser at prosessen ikke har vært grundig, og fastholder at konklusjonen av risikoanalysen viser at omleggingen er forsvarlig.

– Det er ikke vanlig at intern saksbehandling fremgår i en styresak. Det er ledd i en omstilling som har foregått i så mange år, at vi ikke har sett det som naturlig å legge fram en slik dokumentasjon.

Styreleder Svein Blix ved Nordlandssykehuset, sier til NRK at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Hilde Kristin Soleng ble utsatt for overgrep i barndommen. Nå kan tilbudet som reddet henne bli lagt ned. – Jeg tror ikke de vet hva de gjør.

– Jeg trodde jeg var schizofren, men holdt det hemmelig