Disse studentene kan bli stående uten vitnemål

Den russiske annekteringen av Krim-halvøya skaper hodebry for Universitetet i Nordland.

Ukrainske studenter

Roman Zherebko og Olga Lermolenko (t.v.) fulgte opptøyene i Ukraina sammen med en medstudent tidligere i år.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Ved Universitetet i Nordland risikerer studenter fra Krim-halvøya å ikke få vitnemålet de var forespeilet.

18. mars markerer Russland at de har annektert Krim-halvøya. Over natta blir ukrainske universiteter russiske. Innbyggerne får ny nasjonalitet. Nå skaper dette problemer for studenter fra Krim som tar Mastergraden sin ved Universitetet i Nordland, forteller rektor Pål Pedersen.

– Det skaper det problemet er de avtalene vi har med det universitetet er basert på ukrainsk lov og ukrainske utdanningsinstitusjoners regelverk, sier rektoren.

Annekterte Krim-halvøya

Universitetet i Nordland har gjennom flere år har tett samarbeid med universiteter i Ukraina og på Krim-halvøya. Studenter herfra tar deler av utdanninga si i Bodø. Når de uteksamineres får en fellesgrad, en såkalt «joint degree», som henger svært høyt. Nå kan den stå i fare.

– Nå vi nå skal forholde oss til at disse studentene er blitt russiske må vi gå gjennom avtaleverket og se om det er mulig å utstede vitnemål basert på at de nå har skiftet nasjonalitet. Når universitetet skifter nasjonalitet, må vi vurdere om vi kan utstede et «joint degree», sier Pedersen.

Tror på løsning

Studentene det gjelder har allerede tatt sommerferie og reist hjem til Krim.
Pedersen henvendte seg denne uka til Kunnskapsdepartementet for å få råd om hva de skal gjøre. Der er ikke saka blitt behandlet ennå.

– Vi skal ikke utstede vitnemål før våren 2015. Da har vi nok sikkert en løsning på bordet, sier Pedersen.

Norsk, russisk og ukrainsk flagg

Etter at Russland annekterte halvøya tidligere i år har studentene fått ny nasjonalitet. Det skaper utfordringer for administrasjonen, sier rektor Pål Pedersen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK