Hopp til innhold

Strømmen er på vei tilbake på Myrland

Statens vegvesen er på vei inn med et nødaggregat som skal gi innbyggerne på Myrland strømmen tilbake.

Steinras mellom Myrland og Napp

Flere steiner og den største på rundt 17 tonn sperrer veien inn til Myrland. Det er fortsatt fare for nye ras, ifølge Statens vegvesen.

Foto: Leserbilde

– Strømmen skal være tilbake et sted mellom klokka 13 og 14, sier Tor Johnsen, hovedvakt i Lofotkraft.

Statens vegvesen ga sent nyttårsaften formiddag tillatelse til at Lofotkraft kunne kjøre inn med et aggregat, slik at de 15 innbyggerne i bygda får strømmen tilbake i god tid før nyttårsfeiringen starter.

Vakthavende byggeleder i Statens vegvesen, Solveig Hansen sier strekningen mellom Napp og Myrland vil være åpen for normal trafikk i løpet av ettermiddagen.

– De to største steinblokkene blir liggende til over nyttår fordi de er for store til å fjernes i dag, men de skal være godt markerte og lett å se for bilistene, sier Hansen til NRK.no.

For tungt for helikopteret

Mandag ettermiddag var det snakk om å ta inn et aggregat som skulle sikre de 15 innbyggerne på Myrland i Flakstad elektrisitet til nyttårsaften, men det var for tungt for helikopteret som skulle frakte det inn til bygda.

– Vi hadde et håp om å få inn et aggregat ved hjelp av helikopter, men det var rett og slett for tungt, sier Tor Johnsen, hovedvakt i Lofotkraft til NRK.no.

Får ikke reparert kabelen

Fylkesvei 805 mellom Napp og Myrland har vært stengt siden søndag på grunn av fare for nye ras, og fordi noen av steinblokkene er så store at de må sprenges i mindre biter før de kan fjernes.

– Så lenge veien er stengt, får vi ikke dessverre ikke fikset skaden på strømkabelen som ble ødelagt, sier Johnsen.

(saken fortsetter under)

NRK har forsøkt å kontakte flere av innbyggerne i Myrland både mandag og nyttårsaften morgen og formiddag, men på grunn av at mobildekningen er dårlig har vi kun fått kort og sporadisk kontakt med noen av dem.

– Gjorde alt vi kunne

Det er vanskelig å sikre seg mot at noe lignende skjer igjen, tror Tor Johnsen i Lofotkraft.

– Strømkabelen var gravd ned i veien for å være mest mulig sikret ved ras og lignende, men dette var så kraftig at steinblokka knuste deler av veien, avslutter han.