NRK Meny
Normal

Strømmen er tilbake

11.000 kunder mistet strømforsyningen på Sør-Helgeland, etter feil ved en sekundærstasjon. Regionen er sårbar, innrømmer Helgelandskraft.

Sekundærstasjonen på Tilrem
Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Helgelandskraft fikk melding om strømbruddet klokken 12.15. Problemer hadde oppstått ved den ene sekundærstasjonen som sikrer strømforsyning til hele Sør-Helgeland. Total fem kommuner mistet derfor strømmen.

– Det er området med Brønnøysund, Vevelstad, Sømna, Vega og Bindal. Det er rundt regnet ca. 11.000 kunder, sier kundeansvarlig for nettdivisjonen i Helgelandskraft Frode Dorp.

Helgelandskraft fant etter feilsøk ut hvor feilen lå, og fra klokken 13.30 begynte kundene i de fem kommunene å få strømmen tilbake.

– Vi har hatt en feil ved Tilrem sekundærstasjon. Det er en hovedknuteåre for Sør-Helgeland. Eksakt hva som har gått galt vet vi fortsatt ikke, men vi har klart å isolere feilen.Vi måtte inn med en stigebil for å få koblet ut stedet hvor feilen ligger, og for å få koblet inn kundene våre igjen, sier Dorp.

Sårbart område

At hele Sør-Helgeland er avhengig av stabiliteten ved en stasjon, gjør denne regionen svært sårbar, innrømmer Dorp, men legger til at Helgelandskraft jobber med en ny linje som skal doble strømtilførselen til området.

– Et slikt brudd er kjempealvorlig. Det er viktig at vi klarer å holde oppe strømforsyningen til alle våre kunder. Det er derfor vi jobber med denne nye linjen, som skal føre til bedre kapasitet.

Laster kart, vennligst vent...

Fem kommuner er uten strøm på Sør-Helgeland, etter at den eneste forsyningsstasjonen i regionen er ute av drift.

På grunn av den sårbare forsyningssituasjonen er det heller ikke første gang hele regionen er uten strøm.

– Vi skal ikke lengre tilbake enn til november da vi hadde stormen, som gjorde at akkurat denne regionen var strømløs.

Vil informere kundene

Strømbrudd på Sør-Helgeland

Rema 1000 i Brønnøysund er mørklagt etter strømbruddet som omfatter fem kommuner på Sør-Helgeland.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Etter to store strømbrudd i regionen det siste halve året, er Helgelandskraft i beredskap dersom nye feil skulle oppstå. Men Dorp tror strømforsyningen nå skal være i orden.

– Man kan aldri være sikker, men folkene våre har jobbet iherdig med å rette feilen. Feil kan skje, men vi tror nok denne feilen er isolert, og at vi skal klare å holde en stabil strømforsyning fremover.

– Kan du love folk på Sør-Helgeland at de nå kan stryke bunadskjorter og bake kaker før 17.mai uten flere strømavbrudd?

– Ja, jeg tror vi kan si det. Strømforsyningen er alt i alt veldig stabil også på Sør-Helgeland. Blir det akutte situasjoner hvor vi må be folk om å redusere strømforbruket, så vil vi si i fra. Men sånn som det ser ut nå har vi så godt som full kontroll på den feilen som skjedde, sier Dorp.