Hopp til innhold

Strøksnes fikk Brageprisen for Havboka

Forfatter og journalist Morten Strøksnes får Brageprisen i kategorien sakprosa for Havboka. Boka er allerede solgt til 13 land, og et samlet kritikerkorps her hjemme lovpriser den.

Morten Strøksnes med Havboka

HAVBOKA: Idag fikk forfatter og journalist Morten Strøksnes Brageprisen i kategorien sakprosa for Havboka. – Boka handler om havet fra en lang rekke ulike vinkler, forteller Morten Strøksnes.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

– En stor takk til havet. Det er fint med en påskjønnelse for et arbeid man legger sjela si i, forteller Morten Strøksnes.

I helga lanserte han boka på Skrova – stedet der handlingen foregår. Fra øya i Lofoten undersøkes havet i historier, fortellinger og mange anekdoter. Egentlig er det siste hovedinnholdet, forteller Strøksnes.

Boka med den underfundige undertittelen «kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav» er fortellingen om fire forsøk på å fange håkjerring i Vestfjorden i Lofoten.

Geir Magne Pedersen bokbader Morten Strøksnes på Skrova

BOKBAD: Forfatter Morten Strøknes og bokbader Geir Magne Pedersen i samtale om Havboka.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

– Boka handler om havet fra en lang rekke ulike vinkler. Fra mytologi til marinbiologi og miljøpoesi. Hele tiden med to menn i en liten båt som har et jaktprosjekt.

«Fiskehistoriene rammer inn fire årstider i Nordland og skildrer skarpt alt liv som yrer over og under havoverflaten, men også et vennskaps mange faser, framholder juryen. I begrunnelsen for prisen heter det at Strøksnes «på suverent vis» vever sammen fyr- og kysthistorie med idé- og litteraturhistorie så vel som «drømmeskildringer og poetiske beskrivelser av vann og sjø».

Strøksnes har tidligere vært nominert for boka «Mord i Kongo». Havboka har allerede sjarmert kritikere over hele Norge.

– Det er selvfølgelig veldig hyggelig. Det virket fra første stund at boka traff hoppkanten. Fra det øyeblikket kunne ingen ting gå galt med den.

Havboka kommer hjem til Skrova

Håkjerring Svalbard

Deler av Havboka handler om den myteomspunne håkjerringa – en arktisk haiart som finnes langs kysten av Norge.

Foto: NRK/Armin Mück

Stormkastene gjør sitt beste for å ta livet av faklene som skal vise veg inn til Aasjord-bruket på Skrova. For det er her det skal skje – Havboka er kommet hjem.

– Det mest naturlige stedet å lansere boka er her på Skrova – i storm.

Billedkunster Hugo Aasjord og familien holder på å restaurere det gamle fiskebruket her, som er hovedstedet for handlingen i boka. Aasjord er besatt av jakten på håkjerringa, og spør kompisen Morten Strøksnes om å bli med. Håkjerring er en myteomspunne et arktisk haiart, som finnes i havet rett utenfor.

– Jeg hadde lyst å teste om det var mulig å få dette beistet på kroken, forteller Aasjord.

Men når Aasjord inviterer Strøksnes og venner til middag før kveldens bokbad, er det lutefisk han serverer og ikke giftig håkjerringkjøtt.

– Håkjerring kan spises dersom den behandles på den rette måten.

Solgt til 13 land

Lansering av Havboka på Skrova

Skrova-folket trossa uværet for å høre forfatteren, og mange ville sikre seg en signert utgave av boka.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Morten Strøksnes er opprinnelig fra Finnmark, men bor i Oslo nå med familien. Havboka er hans 10. bok, som allerede er solgt til 13 land. Strøksnes er glad for oppmerksomheten, men er litt usikker på årsaken.

– Det er vel ett eller annet med havet og den rare historien, som har en appell ikke bare lokalt, men også internasjonalt.

Og Skrova-folket trossa uværet for å høre forfatteren, og mange ville sikre seg en signert utgave av boka. Og hvordan historien om jakten på storhaien gikk, avsløres ikke før på siste side i boka.

– Jeg er veldig fornøyd med resultatet. Det gikk akkurat som planlagt, sier Morten Strøksnes.

De øvrige nominerte i kategorien Sakprosa er:

«En flukt som aldri tar slutt» av Åse Brandvold
«Storbarnsliv» av Guro Hoftun Gjestad
«Min fetter Ola og meg» av Arne Schrøder Kvalvik

Frode Granhus fra Lofoten, som til daglig jobber som rådgiver i NAV, var nominert i Åpen klasse: krim for boka «Kistemakeren», sammen med Jo Nesbø («Mere blod»), Lars Lenth («Brødrene Vega»), Kjell Ola Dahl («Kureren»). Sistnevnte fikk Brageprisen.