Strikker seg inn i Vogue

Lofot-kvinnen Lone Soleng kjedet seg som uføretrygdet, og begynte å tegne egne strikkemønstre. Til høsten skal hanskene hennes inn i amerikanske Vogue.

Julekonkurranse NRK Nordland 23.12

Lone Soleng foran veggen med votter inne i den lille butikken i Kabelvåg i Lofoten.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

– Når jeg hører ordet Vogue, tenker jeg først og fremst på hiten Madonna hadde på midten av 1980-tallet. Jeg gikk rundt med blonder på skjortene, store brosjer og et minst like stort hår, forteller Lone Soleng og ler en rå latter.

Lone Soleng

40-åringen har gitt ut to strikkebøker under navnet Fru Soleng.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Ordet får nok en ny betydning framover for den effektive damen. Verdens største og mest anerkjente moteblad har nemlig tatt kontakt med henne, og til høsten kommer Lone Solengs egendesignede hansker på trykk i amerikanske Vogue.

Trodde det var venninnespøk

– Jeg fikk en mail hvor de hadde kopiert et bilde av et par hansker som jeg har designet. De ville at jeg skulle strikke hanskene i kashmir-garn og sende de til dem.

Soleng gikk ut i fra at det var venninnene som hadde rødvinskveld og drev ap med henne, og svarte dermed ikke på mailen.

– Men så kom det en ny mail uka etter, og etter å ha sjekka opp litt, skjønte jeg at det ikke var en spøk.

Hvor mye kontrakten er verdt, vil hun ikke ut med. Men at den er i nærheten av ei god månedslønn, kan hun bekrefte.

Da pakken med det eksklusive kashmirgarnet i grått og off-white kom, ble hun litt smånervøs.

– Ja, jeg lurte på jeg måtte ta inn på et sterilt hotellrom for å strikke hanskene. Vanligvis pleier jeg å sitte i sofaen med hundene rundt meg mens jeg strikker og røyker, ler hun.

Startet butikk

Music Madonna at 50

Madonna under «Vogue»-perioden.

Foto: GILL ALLEN / AP

NRK.no er på besøk hos henne i Kabelvåg (eller var det Kabelvogue?) i Lofoten, hvor hun nettopp har åpnet butikk. Her selger hun egendesignede strikkemønstre, luer og votter.

– Jeg jobbet som tekniker i skadedyrskontrollen da jeg ble uføretrygdet for tre år siden. Jeg har strikket siden jeg var liten jente, bestemoren min mente det var veldig viktig at jeg lærte meg det. Etter hvert ble det kjedelig å strikke egne mønstre, så da lagde jeg mine egne, forteller Soleng.

Ektemannen Roy hjelper henne med utregningene på mønstrene, slik at alt skal stemme.

– Han er bedre i matte enn meg. Jeg kan såvidt tregangen, sier Soleng og ler igjen.

Ikke nervøs

Lone Soleng

Her er hanskene som amerikanerne i Vogue har falt for.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

I slutten av april startet hun strikkingen, og etter en dag var starten av mai var de «hemmelige» hanskene være ferdige, og ble postlagt til USA. Hun har underskrevet

For nervøs eller stressa er hun i alle fall ikke.

– Jeg bryr meg ikke om det er Vogue eller en dame i Stockholm eller Sandnessjøen. Jeg gjør ikke forskjell på Kong Salomon eller Jørgen Hattemaker. Men jeg skjønner jo at dette kan gi ringvirkninger, det gjør jeg jo.

– Og hvis dette skulle gå veldig bra?

– Ja, da blir det kanskje garasje på han far, sier Lone Soleng og smiler.

– Eller kjeks til kaffen.