NRK Meny
Normal

Beskyldes for å selge ut fisken fra Bø

I Bø frykter opposisjonen at fiskekvotene er i ferd med å forsvinne ut av kommunen.

Fiskebåten Juno

FrP i Bø frykter at kommunen er i ferd med å selge ut fiskekvotene.

Foto: Bjørnar Hansen

I forrige uke mistet Bø i Vesterålen 20 arbeidsplasser da Nergård-konsernet la ned sildeproduksjonen. Kommunen har etter forhandlinger fått tilbud fra Nergård om kompensasjon for tapte arbeidsplasser, men opposisjonen beskylder ordføreren for å selge fiskekvotene ut av kommunen.

– Framtida for fiskeindustrien i Bø ser ikke lys ut, sier Atle Olsen fra FrP.

Sammen med representanter fra Senterpartiet og Venstre, beskylder han ordfører Sture Pedersen for å selge unna fisken.

– Vi er i ferd med å selge ut kvotene våre. Hvis vi gir i fra oss bearbeidingsplikt er kvotene i praksis talt tapt for Bø, sier Olsen.

– Burde vært inkludert i samtalene

Bakgrunnen for kritikken er at ordføreren har vært i samtaler med Nergård-konsernet om bortfall av den såkalte industriplikten, som innebærer at fisken fra Nergårds trålkonsesjon skal bearbeides i Bø. Atle Olsen fra FrP mener opposisjonen og andre burde vært inkludert i samtalene. Ordfører, Sture Pedersen, mener det ikke har vært naturlig å inkludere andre.

– Det var ikke natiurlig for meg. I utgangspunktet hadde vi ikke noe å forhandle om. Nergård-gruppen kan gå til departementet uten å spørre kommunen. Men jeg har klart å få til en kompensasjon, sier Sture Pedersen.

Ordføreren er sterkt uenig i at en oppheving av industriplikten vil gå ut over trålkonsesjoner, og er bestemt på at leveringsplikten er udiskutabel.

Ordføreren tilbakeviser

– Uansett hvem som eier trålerkonsesjonene så ligger leveringsforpliktene helt klart. Og at fisken skal tilbys til Bø-samfunnet, sier Pedersen.

Men det betrygger ikke Atle Olsen fra FrP.

– For Bø-samfunnet er det viktig å skape arbeidsplasser, og da er industriplikten viktig. Det er jo den som skal skape disse arbeidsplassene på land, sier Olsen.