NRK Meny
Normal

Beskyldes for å selge ut fisken fra Bø

I Bø frykter opposisjonen at fiskekvotene er i ferd med å forsvinne ut av kommunen.

Fiskebåten Juno

FrP i Bø frykter at kommunen er i ferd med å selge ut fiskekvotene.

Foto: Bjørnar Hansen

I forrige uke mistet Bø i Vesterålen 20 arbeidsplasser da Nergård-konsernet la ned sildeproduksjonen. Kommunen har etter forhandlinger fått tilbud fra Nergård om kompensasjon for tapte arbeidsplasser, men opposisjonen beskylder ordføreren for å selge fiskekvotene ut av kommunen.

– Framtida for fiskeindustrien i Bø ser ikke lys ut, sier Atle Olsen fra FrP.

Sammen med representanter fra Senterpartiet og Venstre, beskylder han ordfører Sture Pedersen for å selge unna fisken.

– Vi er i ferd med å selge ut kvotene våre. Hvis vi gir i fra oss bearbeidingsplikt er kvotene i praksis talt tapt for Bø, sier Olsen.

– Burde vært inkludert i samtalene

Bakgrunnen for kritikken er at ordføreren har vært i samtaler med Nergård-konsernet om bortfall av den såkalte industriplikten, som innebærer at fisken fra Nergårds trålkonsesjon skal bearbeides i Bø. Atle Olsen fra FrP mener opposisjonen og andre burde vært inkludert i samtalene. Ordfører, Sture Pedersen, mener det ikke har vært naturlig å inkludere andre.

– Det var ikke natiurlig for meg. I utgangspunktet hadde vi ikke noe å forhandle om. Nergård-gruppen kan gå til departementet uten å spørre kommunen. Men jeg har klart å få til en kompensasjon, sier Sture Pedersen.

Ordføreren er sterkt uenig i at en oppheving av industriplikten vil gå ut over trålkonsesjoner, og er bestemt på at leveringsplikten er udiskutabel.

Ordføreren tilbakeviser

– Uansett hvem som eier trålerkonsesjonene så ligger leveringsforpliktene helt klart. Og at fisken skal tilbys til Bø-samfunnet, sier Pedersen.

Men det betrygger ikke Atle Olsen fra FrP.

– For Bø-samfunnet er det viktig å skape arbeidsplasser, og da er industriplikten viktig. Det er jo den som skal skape disse arbeidsplassene på land, sier Olsen.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Surfer Shannon Ainslie blir jaget av spekkhoggere som forveksler han med sel, skal vi tro forskerne.
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?