Hopp til innhold

Må ha med Vilde (8) på jobb: – Lange dager er ingen «hit»

Mens Utdanningsforbundet så langt har skjermet de minste barna, har Skolenes Landsforbund tatt ut lærere i streik som berører elever helt ned i 2. klasse. Det gir trøbbel for mange foreldre.

Vilde må være med mamma på jobb

I Bodø har Skolenes Landsforbund tatt ut lærere i streik som berører elever helt ned i 2. klasse. Det betyr at Vilde må bli med mamma på jobb.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Det er ikke optimalt. Vilde er flink til å hjelpe til, men lange dager er ingen «hit». Men med noen lunsjpauser går det som regel fint, sier Lisa Nilsson.

Hun jobber i en interiørbutikk i Bodø sentrum, og har den siste uka, sammen med samboeren, delt på å passe på 2. klassingen mens lærerne streiker.

Selv om den pågående streiken i hovedsak har rammet ungdomsskolen og videregående skoler, er flere barneskoleelever i Bodø uten skolegang den siste uka.

Vilde rakk to dager på skola før hennes lærere ble tatt ut i streik forrige uke. Dermed har hun måttet bli med både mamma på jobb og pappa på skolen hvor han studerer, hver dag i over én uke.

– Jeg kjenner flere som er i samme situasjon, men det oppleves litt mer ekstremt for oss. Vi har ingen besteforeldre i nærheten som kan hjelpe til. Da er dette bedre enn at hun er hjemme med barnevakt fordi hun kommer seg ut litt, forklarer Nilsson.

– Hva synes du om at streiken rammer såpass unge barn?

– Det er jo kjipt for alle. Vilde har lengtet hele sommeren etter å starte på skola igjen. Jeg håper det snart tar slutt, slik at barna får komme tilbake på skola igjen neste uke.

– Samtidig må lærerne streike til de får det de trenger, det er jo viktig, legger hun til.

Skolenes Landsforbund: – Uheldig

Vilde på jobb med mamma

Det blir lange dager på jobb for Vilde mens lærerne streiker. Hun gleder seg til å få skrive i finskriftboka si når skolen starter opp igjen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Men mens Utdanningsforbundet ønsker å skjerme de aller minste barna, har Skolenes Landsforbund tatt ut lærere i streik som berører elever helt ned i 2. klasse.

Det betyr at flere er i samme posisjon som Lisa Nilsson, og ikke får sende barna sine på skolen.

– Det er uheldig for dem, men dette er en del av en lovlig streik. Tredjepart blir ofte berørt, og i dette tilfellet foreldrene fordi ungene ikke har noe skoletilbud, sier Anette Figenschou.

Hun er streikeleder hos Skolenes Landsforbund i Bodø, og understreker at de vernet om selve skolestarten, også for de aller minste.

Det betyr at de ikke tok ut noen lærere i planleggingsuka, samtidig som alle fikk lov til å begynne på skola.

– Dermed fikk de være to dager på skola, før vi var klar til å streike og fortelle klart hva som er standpunktet vårt, påpeker Figenschou.

– Utdanningsforbundet har valgt ikke å ta ut de minste, hvorfor har ikke dere gjort det samme?

– Vi har valgt å ta ut bredt, fordi dette er en streik som rammer hele skola. Samtidig har vi valgt å skjerme førsteklassene, forklarer streikelederen.

– Møter forståelse

Streik i Bodø

Streikeleder Anette Figenschou hos Skolenes landsforbund beklager at dette går ut over foreldrene. Her sitter hun streikevakt utenfor Aspåsen skole i Bodø.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Figenschou ser for seg at streiken kan bli langvarig, og omtaler situasjonen som «veldig fastlåst» akkurat nå.

Hun er samtidig klar på at de får mye støtte, selv fra foreldre som må ta med seg barna på jobb.

– De fleste sier «tommel opp», og jeg har ennå ikke hatt noen negative opplevelser. Det gjelder alle som har sittet streikevakt. Veldig mange støtter oss fordi de er fornøyd med jobben vi gjør.

– Hvor lenge kan 2. klassinger være borte fra skolen før det går ut over skoleåret deres?

– Jeg er helt sikker på at lærerne her er fryktelig gode, og de har et godt grunnlag fra i fjor. Mange tar også elevene ut i to uker midt i skoleåret for å dra på ferie. Samtidig er det en viktig jobb vi gjør, og hver dag vi nå mister med elevene er et tap både for oss og dem.

– Hvilke råd har du til foreldre som opplever situasjonen som vanskelig?

– Ring andre foreldre i klassen og prøv å samkjøre litt. Det går for eksempel an å passe hverandres barn. Det er mange flotte 2. og 3. klassinger i Bodø kommune, svarer Figenschou.

Vil skjerme de minste

Hos Utdanningsforbundet har de lagt seg på en annen linje. Hos dem er kun medlemmer på ungdoms- og videregående skoler tatt ut i streik i Bodø.

– Det er et bevisst valg. Vi ønsker å skjerme de minste, sier fungerende streikeleder i Bodø, Trond Are Fjordtun.

Streikeleder Utdanningsforbundet i Bodø

Streikeleder i Utdanningsforbundet i Bodø, Trond Are Fjordtun, sier de vil ramme tredjepart minst mulig.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Hvorfor er det viktig å skjerme dem?

– Vi opplever at vi i mindre grad rammer tredjepart ved å ta ut de eldste elevene. I tillegg startet vi streiken en hel uke før skolestart for å gi KS, KS-styret og politikerne muligheten til å få ryddet opp i dette før tredjepart ble berørt.

Førstkommende tirsdag tar Utdanningsforbundet ut ytterliggere 24 lærere i Bodø når streiken går inn i en ny fase.

Samtlige 24 i Bodø er lærere ved Saltvern ungdomsskole. Også Fjordtun, i likhet med sin kollega i Skolenes Landsforbund, frykter streiken kan bli langvarig.

Stas på jobb med mamma

– Men jeg håper KS tar til fornuften og kommer lærerne i møte, slik at det tar kortest mulig tid. For er det én ting vi har lyst til, og det ber jeg om å bli trodd på, så er det å starte opp igjen arbeidet som lærere.

– Hvis ikke er det sterkt mulig at vi vil ta ut flere. Men foreløpig er profilen vår ganske opplagt, legger han til.

– Har dere planer om å ta ut lærere på de minste trinnene?

– Foreløpig har vi ikke gjort det. Men dette er veldig dynamisk, så jeg kan ikke love noen ting, understreker Fjordtun.

I interiørbutikken håper både mamma Lisa Nilsson og 2. klassingen Vilde at streiken snart tar slutt.

Selv om åtteåringen medgir at det er litt stas å få være med mamma på jobb.

– Det er gøy å være i butikken til mamma, men kjedelig å være borte ifra skolen. Jeg får ikke gjort lekser her.

– Hva gleder du deg mest til?

– Å få skrive i finskriftboken igjen. Det liker jeg best, smiler hun.