Streik får flere til å organisere seg: – Kanskje de har fått dårlig samvittighet

Fellesforbundet har fått 550 nye medlemmer i hotell- og restaurantbransjen etter at streiken startet for drøye to uker siden.

Streikevakt fra Fellesforbundet

Fellesforbundet, som representerer de streikende, har hatt en medlemsvekst på nesten ti prosent siden streiken startet.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Det har gått over to uker siden det brøt ut streik i hotell- og restaurantbransjen og totalt 7000 ansatte fordelt på 760 hoteller og restauranter her i landet er nå ute i streik.

Nå opplever Fellesforbundet, som representerer de streikende, en vekst i medlemstallet. Siden streiken startet har nemlig 550 nye medlemmer kommet til bare fra hotell- og restaurantbransjen. Totalt har medlemstallet økt med 2300 i Fellesforbundet. Hovedsaklig har de nye medlemmene kommet fra industri- og byggenæringen.

– Har kanskje fått dårlig samvittighet

– Vi er veldig godt fornøyd med økningen, sier Vidar Grønli, informasjonsansvarlig i Fellesforbundet, som tror streiken har påvirket uorganiserte ansatte.

– De har kanskje fått øynene opp for lønnskampen som pågår på deres vegne og fått dårlig samvittighet, tror Grønli.

De ansatte streiker både for høyere lønn og lokal forhandlingsrett. Og medlemsveksten kan komme godt med for de streikende. For selv om mange hoteller er berørt av streiken, holder de færreste helt stengt. Årsaken er at det blant de ansatte i denne bransjen er få som er organisert, i forhold til andre bransjer.

I restaurantbransjen er så få som 18 prosent av de ansatte organisert i en fagforening. I hotellbransjen er organisasjonsgraden 44 prosent, noe som fortsatt er godt under gjennomsnittet for hele samfunnet på 52 prosent.

Hotellstreiken

Streiken startet søndag 24. april og ble trappet opp i helga.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

Mer medieoppmerksomhet

Grønli erkjenner at effekten av streiken hadde vært større, hvis flere hadde vært organisert.

– Det er en bransje med lav organisasjonsgrad, sier Grønli som viser til at mange ansatte er ungdom og studenter som jobber deltid. Han mener også enkelte arbeidsgivere er negative til at de ansatte organiserer seg.

– Er streik en god måte å rekruttere nye medlemmer?

– Streik fører til mer oppmerksomhet i mediene og på arbeidsplassen. Det gjør også at flere får med seg den jobben vi gjør.

Nå på fredag tas de første av de nyinnmeldte i Fellesforbundet ut i streik og det er ikke tilfeldig.

– Vi ønsker selvfølgelig å få enda flere i streik slik at arbeidsgiverne virkelig skal kjenne presset.

Kari Gjesteby og Vidar Grønli

Vidar Grønli, informasjonsansvarlig i Fellesforbundet, sier de vil ta ut sine nye medlemmer i streik denne uken. Her sammen med riksmegler Kari Gjesteby.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix