NRK Meny
Normal

Strålende vårvær øker skredfaren i fjellet

Vakkert vårvær i nord har har også en bakside. Finværet gjør at skredfaren i fjellet øker.

Vintervær

Over hele Nord-Norge er det meldt strålende vær denne uka. Dermed øker også skredfaren.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Fra i dag til i morgen oppjusterer NVE skredfaren en rekke steder i Nordland og Troms.

– Årsaken er enkel, våren kommer til nord. Økt temperatur vil svekke bindingene i snøen, og gjøre skredfaren større, sier Jostein Aasen, snøskredvarsler i NVE.

Kanskje en liten trøst for alle som sliter med dårlig vær i sør. Der vil det nemlig være mer stabilt i fjellet.

Kan løsne av seg selv

I Lofoten og Vesterålen øker skredfaren fra nivå 1 til 2, i Narvikregionen og en rekke steder i Troms øker skredfaren fra nivå 2 til 3 i morgen.

Jostein Aasen

Jostein Aasen, snøskredvarsler i NVE, varsler økt snøskredfare i nord.

Foto: privat

– Det er en kritisk tid på våren når den første skikkelige oppvarmingen av snøen kommer. Snølagene er svake og dermed kan snøskred løsne av seg selv, sier Aasen.

På nettsiden varsom.no kan du til enhver tid holde deg oppdatert på skredfaren.

En uke med sol

I Nord-Norge er det meldt at det fine været holde seg til godt ut i neste uke. Og allerede til helga kan skredfaren i fjellet bli redusert.

– Dette forutsetter at snøen har blitt skikkelig gjennomvarmet. Da trekker snølagene seg sammen. Men det aller beste er at vi får en kort oppvarmingsperiode, før kulden fryser snølagene sammen, sier skredvarsleren.

Hvis du er blant dem som planlegger å nyte vårværet i fjellet, ber Aasen deg likevel være på vakt.

– Det er to typer skred på denne tiden av året. Det ene er våtsnøskred i overflaten. De skjer i hovedsak hvor det er bratt og sørvendt og er lettest å gardere seg mot. Underlagsskredene er de skumle, her får du ikke noe forvarsel før skredet kan løsne av seg selv, sier Jostein Aasen.

Snøskredvarsel for Nordland

Narvikregionen: Skredfaren ventes gradvis å øke med de stigende temperaturene og kan gå mot 3-betydelig. Tendensen er økende utover uken.

Lofoten og Vesterålen: Skredfaren ventes gradvis å øke med de stigende temperaturene og vil trolig gå mot 2-moderat. Tendensen er økende utover uken.

Salten/Svartisen: Lokalt ustabile forhold. Vær varsom i områder med nysnøflak. Merk at det kreves ulik tilnærming i ulike himmelretninger, tørrsnø mot nord og våt snø mot sør