Hopp til innhold

Stortingspolitikere truet på livet

Flere stortingspolitikere er drapstruet etter at Stortinget vedtok at data i fremtiden kan lagres i seks måneder.

Truet etter datalagringsdirektivet

UBEHAGELIG: Stortingspolitikerne Tor Arne Strøm(Ap), Ivar Kristiansen(H) og Lillian Hansen(Ap) fra Nordland har alle mottatt trusselbrev på mail.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere stortingspolitikere er drapstruet etter at det nye datalagringsdirektivet ble vedtatt i Stortinget denne uken, med Høyres og Arbeiderpartiets stemmer.

Det omstridte direktivet ble vedtatt med 89 mot 80 stemmer. Nå har alle de som stemte for, mottatt trusselbrev på epost.

Stortingsrepresentant Tor Arne Strøm(Ap) fra Nordland er rystet etter at mailboksen er fylt opp med trusselbrev.

– Innholdet er ikke særlig fint. Enkelt sagt sier mailene at alle som vedtok datalagringsdirektivet burde brenne i helvete, sier Strøm.

– Meget ubehagelig

Lillian Hansen(Ap) fra Nordland er inne i sin første stortingsperiode. Hun sier at dagene etter at direktivet ble vedtatt har vært ille.

– Det er veldig ubehagelig. Jeg har fått drapstrusler. I tillegg har vi fått veldig mange mail, med veldig skremmende innhold, sier Lillian Hansen.

Også stortingspolitiker Ivar Kristiansen(H) har mottatt drapstrusler.

«Du fortjener ikke å leve. Du bør være svært bekymret for din fremtid.»

– Det er ganske sterkt. Jeg har fått mange tøffe brev, med både trusler og karakteristikker som er ganske friske. Jeg har kommentert noen få, men det er de som har stilt relativt saklige spørsmål, sier Kristiansen.

Jeg er nå mer redd for deg, enn jeg noen gang har vært for noen terrorist eller kriminell. Jeg er så redd at jeg er rasende!

Avsender av trusselbrev

PST følger opp

Politiets sikkerhetstjeneste ser svært alvorlig på at lover vedtatt av de folkevalgte ikke blir respektert.

– Vi tar dette meget alvorlig, og vi vil følge dette opp på flere ulike måter. Å komme med trusler mot lovlige vedtak og mot stortingspolitikerne som har vedtatt dette, er veldig alvorlig, sier Martin Bernsen, informasjonssjef i politiets sikkerhetstjeneste.

Det er ikke kjent hvem som står bak trsulene, om det er en gruppe eller en rekke enkeltpersoner.

Stor motstand

Datalagringsdirektivet har vekket stor motstand i den norske befolkningen, og organisasjonen «Stopp datalagringsdirektivet» har fått over 23.000 underskrifter mot direktivet.

Leder Anders Brenna er oppgitt over at noen driver og sender trusselbrev, som han beskriver som tull.

– Vi kjemper for rettsstaten, ikke mot den. Hele poenget med vår kamp er at vi mener dette lovforslaget er et overgrep mot rettsstaten. Vi ønsker jo ikke at det skal bli innført noe sånt. Og da sier det seg selv at vi ikke støtter noen som ikke følger loven, sier Anders Brenna, leder for organisasjonen «Stopp datalagringsdirektivet».

Georg Apenes, som var direktør for Datatilsynet i 21 år, ble så frustret over Høyres holdning til datalagrignsdirektivet at han meldte seg ut av Høyre i protest.

Ap og Høyre utsatt for hackere

Det gikk ikke lang tid før motstanderene av datalagringsdirektivet tok hevn.

Arbeiderpartiet opplevde at nettsiden deres ble hacket på tirsdag. Onsdag var det Høyres tur.

Fredag ettermiddag er nettsiden til Arbeiderpartiet fremdeles utilgjengelig. Når man går inn på nettsiden kommer facebooksiden til Arbeiderpartiet opp.

– Det er svært stor interesse for å ta ned nettsiden vår, derfor har vi siden torsdag ettermiddag valgt å ta nettsiden til facebook. Vi tipper at når vi tar den vanlige siden opp igjen, prøver de på nytt, sier kommunikasjonssjef Pia Guldbrandsen.

Arbeiderpartiets landsmøte pågår denne helgen på Folkes Hus i Oslo. Derfor vil nettsiden være linket opp til facebook hele helgen, for å få ut informasjon, sier Guldbrandsen.

– I går rundet Jens Stoltenberg 100.000 tilhengere på facebook. Og han har lagt ut lenke til landsmøtet, slik at alle som vil kan følge landsmøtet live, sier Guldbrandsen.

– Nye grenser brutt

Tor Arne Strøm tipper at han har mottatt nærmere 300 eposter med trusler siden mandag. Han har aldri tidligere opplevd denne reaksjonen.

– Jeg forventet en del oppmerksomhet, og kanskje noen fy-meldinger. Men å dra det så langt som det er gjort her, synes jeg er å gå for langt, sier Strøm.

– Det er brutt noen nye grenser. Jeg har fått mange karakteristikker tidligere, men det er brutt en ny grense nå, sier Ivar Kristiansen.

Politikerne har ikke sørlig høy status hos en av innsenderne.

Slutt å stå med lua i hånda i Brüssel, det er ikke dem du jobber for! Det er på høy tid at du tar til vettet, og lytter til fornuften og folket som har valgt deg.

Trusselbrev

Se video fra ungdomsdemonstrasjon mot datalagring:

Video Undomsdemonstrasjon mot datalagring