Hopp til innhold

Stortinget vil ikke berge Andøya flystasjon - stemte for nedleggelse

Håpet svinner for innbyggerne i Andøy. Et klart flertall på Stortinget valgte tirsdag kveld å legge ned flystasjonen på Andøya. Dermed kan opp mot 700 personer miste jobben i den lille kommunen.

Flystasjonen på Andøya

Tirsdag kveld besluttet Stortinget å legge ned Flystasjonen på Andøya. Avgjørelsen blir møtt med dyp skuffelse.

Foto: Bente H Johansen/NRK

Med et flertall på 77 mot 21 ble regjeringens langtidsplan for Forsvaret vedtatt i Stortinget tirsdag kveld.

Nedleggelsen av flystasjonen på Andøya er det enkeltvedtaket i langtidsplanen som vil ha størst konsekvenser for et lokalsamfunn og mange har vært uenig i planene, både av økonomiske, sosiale og militære hensyn.

Men i dag gjorde Stortinget det klart. Et flertall ønsker å legge ned flystasjonen og heller samle både kampfly og overvåkningsflyene på en felles base på Evenes. Det var regjeringspartiet og Arbeidarpartiet som sikret flerallet, mens Venstre, Kristeleg Folkeparti og Senterpartiet ikke ville gi si støtte.

Dermed svinner håpet for innbyggerne på Andøya.

Innbyggerne på Andøya samles for å bevare flystasjonen

Planene om nedleggelse har ført til sterke reaksjoner. Her fra en protestaksjon i Andenes sist uke.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Rotete og uredelig

– Jeg synes det som skjer nå er rotete og og uredelig, sier innbygger og småbarnsfar Tor Andre Markussen, som tirsdag kveld hadde møtt opp på et folkemøte på Andøya.

Han kritiserer prosessen og mener nedleggelsen av Andøya flystasjon skjer på feil grunnlag og viser til det omstridte tallgrunnlaget for avgjørelsen.

– Det er trasig. Jeg hadde håpet regjeringen ville gjøre dette på en ordentlig måte.

Heller ikke ordfører i Andøy, Jonni Solsvik, er begeistret over prosessen.

– Jeg synes det er alvorlig at en så stor avgjørelse tas, uten at man vet om tallgrunnlaget er riktig, sier Solsvik, som mener Stortinget burde ventet med å ta noen avgjørelse før man fikk kvalitetssikret tallene.

Oversiktsbilde Andenes

Andøy kommune rammes hardt når Stortinget nå har vedtatt å legge ned Andøy flystasjon.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Lover omkamp hvis tallgrunnlaget er feil

Det var forsvarsminister Ine Eriksen Søreide som i sommer presenterte Langtidsplanen for Forsvaret. Sist uke fikk regjeringen støtte fra Arbeiderpartiet.

Da ble det lovet at de omstridte tallene om hvorvidt det faktisk er mer økonomisk med en samlet på Evenes, skulle gjennomgås. Det er derimot ikke lovet en ekstern gransking av regjeringens egne tall. Søreide lovte senest tirsdag en omkamp om Andøya hvis det skulle vise seg å være vesentlige feil i tallgrunnlaget.

– Dersom det skulle komme vesentlige endringer i tallgrunnlaget, er det selvsagt noe vi vil komme tilbake til Stortinget med, sa Søreide på spørsmål fra Venstre-leder Trine Skei Grande da Stortinget tirsdag behandlet langtidsplanen for Forsvaret.

Ber Andøya se fremover

Hun utdyper derimot overfor NRK at hun føler seg trygg på at tallene stemmer.

– Vi er trygge på tallgrunnlaget og min klare oppfordring er at man nå begynner å fokusere på omstilling.

Forsvarsdepartementet understreker overfor NTB at de fullt og helt stoler på beregningene som ligger til grunn for avgjørelsen om å legge ned flystasjonen. At nye vurderinger vil bli gjort dersom tallgrunnlaget skulle endre seg, er i tråd med vanlig
praksis, anføres det.

Ine Eriksen Søreide

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide ber Andøy-samfunnet om å se fremover og forberede seg på omstilling.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Glad for at avgjørelsen er tatt

Evenes-ordfører Svein Erik Kristiansen (H) har fulgt debatten på Stortinget i dag.

Han er fornøyd med avgjørelsen om å samle de framtidige overvåkningsflyene i Evenes, selv om han har medfølelse med Andøya-samfunnet.

– Det var åpenbart at det var et stort flertall som ønsket å gå for denne løsningen og det er jeg selvfølgelig glad for.

Orion-fly på Andøya

Stortinget stemte tirsdag kveld for å legge ned flystasjonen på Andøya og heller flytte de maritime overvåkningsflyene til en base på Evenes.

Foto: Arkiv / Torbjørn Kjosvold / Forsvaret