NRK Meny
Normal

Stortinget tar grep om Hurtigruten

Flertallet i Stortinget vil at Hurtigruten skal anløpe alle dagens 34 anløp i et nytt anbud, og de vil at selskapet Hurtigruten skal få anbudet.

Hurtigruteskipet "Finnmarken"

HURTIGRUTEN: Må beholde alle anløpene, mener politikerne.

Foto: Martin Andersson / NRK

Etter flere dager med debatt om Hurtigrutens framtid som følge av at samferdselsministeren trakk sitt løfte om at dokumentene for et nytt anbud for sjøruten mellom Kirkens og Bergen skulle komme før Stortinget tar sommerferie, overrasker Stortinget med et initiativ som definerer en god del av hva som vil bli en del av innholdet i et nytt anbud.

Inn i Nasjonal transportplan

Hurtigrute anløp

MANGE ANLØP: Hurtigrutas seilingsmønster.

Foto: Atle Markeng / NRK

Denne nye vendingen i spørsmålet om hva som vil skje med trafikken langs kysten i framtida, er et resultat av arbeidet med Nasjonal transportplan, NTP, for de neste ti årene. I dag legger Stortingets transport – og kommunikasjonskomite fram sin innstilling for Stortinget. Der har komiteen lagt inn en tillegsmerknad som etter komiteens mening vil sikre trafikken langs kysten slik vi kjenner det i dag.

Samme seilingsmønster

Partiene på Stortinget er enige om at Hurtigruten også i framtida skal ha et helårlig seilingsmønster mellom Kirkenes og Bergen til alle 34 havner daglig. Stortingsrepresentant Tor Arne Strøm fra Arbeiderpartiet i Nordland, er glad for at innstillingen er enstemmig, og at den vil sikre driften framover.

Tor Arne Strøm

POSITIV TIL HURTIGRUTEN: Ap-politiker Tor Arne Strøm.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

- Stortinget skal behandle vår innstilling den 11. Juni, og da regner jeg med at Hurtigruten blir debattert, sier Strøm, som er glad for at arbeidet med den store samferdselsplanen NTP når nærmer seg slutten.

- Det er ett og et halvt års arbeid som vi nå skal avslutte, sier han.

Foretrekker Hurtigruten


Selv om intensjonen til Samferdselsdepartementet er at flere selskaper skal konkurrere om å få anbudet på å trafikkere kysten mellom Bergen og Kirkenes, er det etter Strøms mening viktig at nettopp selskapet Hurtigruten får anbudet.


- Jeg føler meg sikker på Hurigruten får anbudet, og at det er viktig at vi i Stortinget poengterer at det er viktig at selskapet som har trafikkert vår langstrakte kyst får være med videre, sier Strøm.