Stort stormsenter på vei mot kysten: – Bølgene kan bli 13 meter høye

Et stort stormsenter er på vei mot kysten. Meteorologene har oppgradert til oransje farevarsler for lørdag. Det blir full storm, kraftige vindkast, svært høy vannstand og opp mot 13 meter høye bølger.

Stormsenter på vei mot kysten

Bakgrunnen for det urolige været er et kraftig lavttrykk fra Atlanterhavet som beveger seg inn mot Norge og vil berøre store deler av landet.

Foto: Meteorologisk institutt

Det blir en våt og vindfull lørdag over store deler av landet. Et stormsenter på vei fra Atlanterhavet gjør at det blåser opp mot full storm i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

Samtidig er det fredag ventet sterk vind, storm og vanskelige kjøreforhold i fjellet i sør.

Meteorologene har også sendt ut oransje farevarsel for høy vannstand.

– Det blir svært høy vannstand i Trøndelag og Nordland. I Nordland blir vannstanden 50 til 70 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellene. I Trøndelang er det snakk om 15 til 60 centimeter, sier statsmeteorolog Magni Svanevik.

– Vi ber folk om å holde avstand til vannet i strandsonen og ber folk om å sjekke fortøyningene på båtene og sikre løsegjenstander i strandsonen.

Med vinden og vannstanden blir det også høye bølger.

– Vinden genererer høye bølger og det kombinert med vannstanden gjør det særlig skummelt. Det er Nordland som får de høyeste bølgene, opp mot 10 til 13 meter på lørdag, sier Svanvik.

Laster Twitter-innhold

Urolig værhelg

Bakgrunnen for det urolige været er et kraftig lavttrykk fra Atlanterhavet som beveger seg inn mot Norge og vil berøre store deler av landet.

– Helga starter rolig langs kysten, med lite skyer og plussgrader, men så...., sier vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosicis ved Vervarslinga i Tromsø og ler litt før han fortsetter:

– Så kommer det. Fredag begynner det å blåse opp og øker til sørøstlig stiv kuling flere steder. Det dårlige været starter først i sør og sprer seg nordover. Sammen med vinden kommer nedbøret.

Lørdag vil vinden øke ytterligere langs kysten og det er ventet kraftige vindkast på mellom 30-35 m/s enkelte steder.

I Sogn og Fjordane er det ventet sterk kulig og full storm ved Stad. I Møre og Romsdal og Trøndelag blir det sørvestlig full storm utsatte steder. I Nordland er det ventet lokalt kraftige vindkast, liten storm i sør og kan hende opp mot full storm enkelte steder.

Vindkastene kan komme opp mot 30-35 sekundmeter i Møre og Romsdal og Trøndelag og Helgeland.

Også Østlandet vil kjenne på lavtrykket som kommer. Fra lørdag ettermiddag ventes lokalt kraftige vindkast på omkring 20 m/s, kraftigst blir det i indre og nordlige strøk.

Slik forstår du om det er farleg vêr på veg

Laster Twitter-innhold
Uvær i Leines i Steigen

Det er bare noen dager siden forrige storm. Nå er det ventet en ny. Her fra Leines i Steigen.

Foto: Reidar Berg

Stengte bruer og sterk vind

Allerede torsdag passerte et stormsenter, men uværet som nå er ventet er større.

– Vi har ute et gult farevarsel om kraftig vind og folk må passe på løse gjenstander.

Kombinasjonen av nebør og sterke vindkast, gjør at det er sendt ut varsel om vanskelige kjøreforhold og folk bes om å være forsiktige.

I nord frarådes folk å dra ut med båt på grunn av høye bølger og sjørokk, mens det i flere områder fra Helgeland og sørover meldes om fare for stengte veier og innstillinger i trafikken.

Fredag ettermiddag informerer Torghatten Nord at de kansellerer en rekke fergeavganger i sambandet mellom Bodø, Værøy, Røst og Moskenes.

Trafikanter bes om å ta hensyn til kjøreforholdene, sette av ekstra tid til transport og bruke riktige dekk.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold