Hopp til innhold

Storstilt mobilisering mot kutt i beredskap

– Vi frykter at liv kan gå tapt dersom det kuttes i akuttkirurgien, sier overlege. I Narvik kler folk seg i t-skjorter med en bloddråpe på, i protest mot landsomfattende kuttplaner.

Sverre Håkon Evju

– Jo lenger tid det går fra ulykken skjer til du kommer til behandling, dess større er faren for at liv går tapt, sier overlege Sverre Håkon Evju.

Foto: Fritz Hansen / Fremover

I forslaget til Nasjonal helse- og sykehusplan legges det opp til at bare de største sykehusene skal ha døgnkontinuerlig kirurgisk akuttberedskap.

Som en reaksjon på kuttplanene, ble en ny, stor sykehusallianse dannet i Narvik denne uka, og i sosiale medier og på t-skjorter brukes en bloddråpe som blikkfang.

På t-skjorten står det også: «Blør vi saktere?».

– Bærebjelken i lokalsykehus

Narvik sykehus

Folk i Narvik frykter for en nedbygging av sykehuset.

Foto: NRK

– Dess lenger tid det går fra ulykken skjer til du kommer til behandling, dess større er faren for at liv går tapt. Derfor har vi spurt om vi blør saktere i Nord-Norge. Det er forventet at vi skal ha langt lengre transportavstand enn de har i andre deler av landet, sier overlege ved Narvik legevakt, Sverre Håkon Evju til NRK.

Overlegen mener døgnkontinuerlig akuttkirurgi er bærebjelken i lokalsykehusene.

– Har vi ikke det, forvitrer det faglige miljøet ved at vi mister anestesi, fødeavdeling og kompetanse på indremedisin, sier Evju.

– Folk er fornøyde med kampanjen

Reidar Hanssen, mannen bak bloddråpe-logoen, sier sykehuskampen har tatt helt av.

– Folk er veldig fornøyde med mobiliseringen.

Hanssen har selv blitt reddet av akuttkirurgien i Narvik.

– En gang var det ikke tid til å reise med ambulansefly. Det var viktig at vi hadde ei avdeling med verktøy, sier Hanssen.

Vil beholde gode sykehus over hele landet

Bent Høie

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier det ikke er konkludert med noe i saken.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Mennesker blør likt i hele landet, og derfor er det viktig at man har gode lokalsykehus og en god helsetjeneste der folk bor, sier helse- og omsorgsminister, Bent Høie, til NRK.

Høie sier til NRK at ingen konklusjoner er trukket. Han mener det viktigste er at man finner modeller som ivaretar og sikrer gode, desentraliserte akuttfunksjoner på sykehusene.

– Jeg ser at noen påstår at jeg skal legge ned halvparten av akuttsykehusene i Norge. Det er feil. Jeg vil utvikle en modell for nasjonal helse- og sykehusplan som legger til rette for å beholde gode sykehus over hele landet.

Bent Høie om fremtidens sykehus