Hopp til innhold

Storslagen undervannskunst

Like øst for Skrova i Lofoten, og en meter under vannflata, henger kanskje landets første og eneste undervanns-kunst-utstilling.

Dykker

Skal du studere undervannskunsten utenfor Skrova i Lofoten, trenger du dykkerdrakt.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Thor Erdahl fra Kabelvåg har laget ti vannmaleri som bare kan observeres med dykkermaske.

Det er en varm ettermiddag i juli, gummibåten fyrer opp sine to ganger firehundre og femti hestekrefter. Om bord sitter vi, kunstpublikummet, ikledt tørrdrakter, blybelte, hetter, hansker, svømmeføtter, dykkermaske og snorkel.

For godt kledt må man være dersom kunstopplevelsen ikke skal bli en kald fornøyelse. Til tross for varmen i luften er sjøen knapt tretten grader.

Hør: Storslagen undervannskunst

Ideen

Ola Skjeseth er mannen bak den noe sære ideen om å bruke havet som galleri.

-Jeg fikk det plutselig for meg i februar at det hadde vært flott å flytte kunstopplevelsen ut i naturen, men ikke på land. Og så måtte prosjektet gjennomføres med en profesjonell kunstner. Jeg ringte Thor Erdahl, og han mente det hadde tørna for meg, ler Skjeseth. Men etter en dags betekningstid så tente også Erdahl på ideen.

Hovedmålet for Skjeseth er selvsagt å få flere passasjerer i gummibåtene han driver, men også å etablere et nytt sightseeingmål i Lofoten.

Glassmaling

Undervannskunst i Lofoten

DOBBEL BUNN: Med glassmaling på plexi kan bildene betraktes fra begge sider. Her er baksiden på ett av maleriene til Thor Erdahl i undervannsserien utenfor Skrova.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Thor Erdahl er en anerkjent og respekt kunstner bosatt i Kabelvåg i Lofoten. Han har gjort utsmykningsoppdrag på flere offentlige bygg i nordnorge, han preger veggene på flere av hurtigrutene og han er innkjøpt av Nasjonalgalleriet.

- Jeg skjønte raskt en natt at lyset og brytningene under vann ville komme best fram gjennom maling på glass. Vi har brukt plexiglass som er laminert og dermed kan man oppleve bilde fra to sider, sier Erdahl til NRK Nordland.

Ti bilder har han laget i det som kanskje er verdens største galleri.
Havet dekker store deler av jordkloden ti bilder fyller lite i dette enorme rommet.

Spennende

To unge gutter er med på turen. Ola Pedersen Aasheim og Øyvind Sæter gleder seg.

-Det blir spennende, jeg har aldri dykket slik som dette før, så det blir nok ganske spesielt sier Sæter.

Vel framme i Skrova er det på rygg ut i sjøen. Å bruke ord for å beskrive hvordan lysspillet og motivet konkurrerer med følelsen av kaldt vann i håret og trøbbel med svømmeføtter er vanskelig. Men det er fascinerende.

Ola Pedersen Aasheim

Ola Pedersen Aasheim.

Foto: john Inge Johansen / NRK

En fisk svømmer foran de stiliserte fjellene til Erdahl på en meters dyp. Det grønnlige skjæret i sandbunnen og det klare vannet spilles opp av solstrålene som kommer akkurat i det vi dykker. Rett bak en stein i nærheten ligger det en liten kveite og tangen vaier rolig som et bakteppe for utstillingen.

- Jeg så utrolig mye stilig, sier Aasheim. En fisk og en krabbe eller noe kreps, og bildene var stilige.

- Kameraet som jeg fikk med meg er tomt, jeg gleder mer til å se nærmere på bildene jeg tok under vann repliserer kameraten mens han får hjelp til å dra av seg svømmeføttene.

Petter Sæter

Petter Sæter.

Foto: John Inge Johansen / NRK

To timer

Etter endt tid er det om bord i gummitbåten igjen som tar oss inn til Svolvær på kort tid.

Det gamle hurtigruteskipet MS Nordstjernen tøffer inn samtidig som vi bryter oss fram gjennom lette bølger. Om bord der er det Paul Rene Gauguin som har laget utsmykningen fra 1956, den gang var Thor Erdahl fire år og malte med vannfarger.

Nå har han satt farge på vannet selv – så stort er spennet fra flytende kunst over og under vann.