NRK Meny
Normal

Regnet plasker inn i stua

Glenn Hansen la nytt tak for en måned siden. Nå har ekstreme vindkast brutalt fjernet det.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Stormen flerret av taket

Restene av taket ligger i hagen.

Foto: Glenn Hansen
Taket revet av hus

Man ser lett stjernene gjennom det store hullet i taket.

Foto: Glenn Hansen

– Jeg vet ikke hvor vi skal sove i natt. Det blir i alle fall ikke hjemme, sier Glenn Hansen fra Myre i Vesterålen.

Den første høststormen tok ekstra hardt i Vesterålen og på yttersida av Senja. Politiet har fått inn en rekke meldinger om tak som er helt eller delvis fjernet.

Regner inn i stua

I 2005 kjøpte Hansen et hus fra 1986 på Myre. Han har brukt flere år på å restaurere eneboligen, og for bare en måned siden la han nytt tak. I dag forsvant hustaket med vindkastene i orkan styrke.

– Først så jeg at det begynte å dryppe fra lampene i taket, men nå regner det inn i stua. Det er helt åpent, så her blir det store vannskader, sier Hansen.

Den første høststormen i 2010 var den sterkeste på 20 år . Ved Værtjenesten på Andøya målte de vinden til 109 knop i kastene på en fjelltopp på Andøy. Det er orkan ved 64 knop, så det sier litt om styrken på vinden.

Full beredskap

Politi, brannvesen og ambulansetjeneste er nå i full beredskap etter at store deler av Senja er uten strøm og telefon.

– Folk i Nord-Norge har alltid klart seg godt og vet nok å holde seg i ro og være forsikte. Men det er klart at det kan oppstå situasjoner og da må folk sjekke at mobiltelefonene virker, men folk på Senja skal vite at vi er i full beredskap, sier vakthavende lege ved AMK-sentralen ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Mads Gilbert.

Anbefaler folk å holde seg inne

Politiet i Midtre Hålogaland anbefaler folk på Bleik og Andenes å holde seg innedørs i uværet.

–Til nå har vi fått nærmere 30 meldinger om tak som er delvis eller helt skadet, og takplater har fløyet av. Vi har hatt sivilforsvaret og mannskaper fra politietet ute for å berge og sikre hus. De har nå trekt seg tilbake. Vi har kontroll på det som vi har fått melding om, sier operasjonsleder Grete Birkeland i Midtre Hålogaland politidistrikt.

3000 arbeidstimer bortkastet

Glenn Hansen har brukt mange timer for å komme i mål med huset som han kjøpte for fem år siden.

– Man er på jobb om dagen, så det er på ettermiddagstid jeg har snekret på huset. Jeg har nok brukt mellom 2000 og 3000 arbeidstimer på dette og hadde håpet å få det helt ferdig før jul. Akkurat det ser ut til å gå i vasken, sier Hansen.

Nå venter Glenn Hansen på takstmannen.

– Takstmannen kommer onsdag og jeg må bare ta det derfra. Jeg må nok ha hjelp fra et firma for å få huset ferdig.

Det dårlige været har ført til at store deler av fergetrafikken har stått i ettermiddag og kveld. Tromsø lufthavn har vært delvis stengt.

Strømmen er borte

I Hamn på Senja ble det målt vind av orkan styrke klokka 1405, og statsmeteorologen Hannekae Luijting i Tromsø sier at folk bør ikke gå ut hvis det ikke er nødvendig.

Troms Kraft opplyser til NRK at strømmen er borte flere steder på grunn av uværet. Det gjelder blant annet store deler av Senja, Lyngen, Storfjord, Rebbenesøya, Skogsfjord, Dåfjord og Skarsfjord.

– Montørene våre er i full sving for å rette opp feilene i linjenettet, sier Lena Glosemeyer Fangel, kommunikasjonssjef i Troms Kraft til NRK.