NRK Meny
Normal

Stormen herjer i Lofoten

Sterk vind og nedbør fortsetter å skape trøbbel i Nordland.

Båten Øyaskjær på tur inn til Værøy med sild 13. januar 2015. Foto: Leif Arne Olaussen

Båten Øyaskjær på tur inn til Værøy med sild i ettermiddag. Foto: Leif Arne Olaussen

Tirsdag ettermiddag er E10 stengt både over Bjørnfjell og ved Hamnøy vest i Lofoten. Uværet som har feid over sørlige deler av Nordland beveger seg nå nordvestover.

– Det kommer opp i full storm fra Helgeland til Lofoten i løpet av ettermiddagen, sier statsmeteorolog Jon Austerheim ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Stormen bringer også med seg en hel del snø og snøbyger, mens nenbøren vil falle som sludd på kysten.

Bedring i sør

Flere veier var tidligere i dag stengt sør i fylket og en rekke ferger meldte om innstillinger, men i ettermiddag er det i ferd med å løse seg noe opp sør i Nordland.

- Vi har fortsatt noen ferger som er innstilte, mens det nå er kolonnekjøring på E6 over Saltfjellet, sier trafikkoperatør Torill Brattbakk ved Vegtrafikksentralen for Nord-Norge.

  • E10 er stengt ved Hamnøya i Moskenes på grunn av uvær.
  • E10 er også stengt over Bjørnfjell, både på norsk og svensk side.
  • Fv 805 på strekningen Napp - Myrland er stengt.
  • Fv 811 Vareid - Vikten er stengt.
  • Nordlandsekspressens avgang fra Bodø til Svolvær klokken 17.15 i dag er innstilt. Det samme er returen fra Svolvær klokken 06.30 i morgen.
  • Fergerutene Svolvær-Skrova, Bognes-Lødingen, Bodø-Værøy-Røst, Bodø-Moskenes og Storstein-Lauksundskaret-Nikkeby er også innstilt.
  • Torghatten Nord melder at hurtigbåtene på sambandene Lurøy, Vistenfjorden, Tysfjorden, Rødøy, Bodø-Væran, Bodø-Sandnessjøen og Bodø-Helnessund er innstilt.
  • Hurtigbåten MS «Dønna» innstiller alle ruteturer i dag på grunn av tekniske problemer.
  • MS «Helgeland» sløyfer anløp av Træna og Selvær.
  • MS «Thorolf Kveldulfsøn» instiller alle turer fra klokken 17.15.

(artikkelen fortsetter under)

Uvær i Hamnøy i Moskenes

Sjøen slår inn over E10 ved Hamnøy Moskenes. Veien er i ettermiddag stengt på stedet.

Foto: Tommy Johansen

Trøbbel for flyene

Mosjøen lufthavn, Kjærstad

Store snømengder har gitt problemer på Mosjøen lufthavn, Kjærstad.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Widerøe meldte tidligere i dag at de hadde problemer på en rekke flyvninger over hele landet. Rundt 40 avganger ble innstilte på Vestlandet og Helgeland på grunn av uvær. På Mosjøen lufthavn Kjærstad ble flyene som skulle lettet på formiddagen holdt på bakken.

– Vi har hatt vinter på formiddagen med sterk vind og snøbyger. Det gikk bra på morgenen, men på formiddagen mistet vi tre flyvningner, sier lufthavnsjef Finn Ove Hofstad.

Han synes situasjonen er beklagelig, men håper været skal bedre seg utover ettermiddagen og kvelden slik at de skal få passasjerene av gårde.

– De sterke bygene har avtatt og det begynner å se greit ut, men jeg har ikke helt oversikt over om problemene Widerøe har hatt andre steder får følger her.

Om lag tusen husstander på Helgeland mistet i løpet av det siste strømmen, men i ettermiddag har flertallet av disse fått strømmen tilbake.